Představujeme

Bude zima, bude mráz?

-28. 11. 2023

Není zima jako zima. Ta hostivařská v posledních letech  nahrává golfistům. Jako kdyby věděla, že v Hostivaři všem našim  členům, kteří uhradí členské  příspěvky na následující rok včas, tedy právě teď, umožňujeme  hrát do konce letošního roku  zdarma. Minulou zimu jsme  navíc díky počasí hráli až do  poloviny února na letní greeny.  Budou se i letos hráči z tepla  indooru přesouvat ven?

Když jde zima na ruku

Systém hry na hřišti, který jsme v letošní sezoně zavedli, nebudeme měnit ani v zimě. Vše zůstane tak, jak jste zvyklí. Ve všední dny hrajeme na 12 jamek, 6 jamek, nebo 12 + 6 jamek, o svátcích a o víkendech 18 jamek v kuse, případně zkrácenou verzi 9 jamek. Všichni členové mohou od listopadu platit příspěvky na další sezonu, jako poděkování za včasnou platbu od nás získáte hru do konce roku zdarma. Je jen na vás, jak často na hřiště zavítáte a kolikrát si jamky obejdete.

Po celou zimní sezonu platí jednotný zimní ceník za zvýhodněné ceny a s jedním cenovým pásmem. Týká se hráčů, kteří nejsou členy hostivařského klubu, a bude platit i pro členy po skončení akce Hra do konce roku zdarma. Na letní greeny budeme hrát, dokud počasí dovolí.

Informace o případných omezeních najdete na našem webu. Pokud máte ranní tee time a nevíte, jestli hru neznemožňuje námraza, můžete si také zavolat na recepci.

Když nasněží a mrzne

Až zima definitivně uhodí, předpokládáme, že budeme muset dočasně uzavřít druhou a třetí jamku na naší dvanáctce. Jsou to jamky, kam slunce v zimě dosáhne jen minimálně, a když je teplota pod nulou, bývají namrzlé celý den. Ostatní části hřiště stihnou většinou roztát dříve, proto se u nás v zimě bude hrát nejspíš na deset jamek. S cenou podle počasí ale v zimě hýbat nebudeme, někdy prostě budete mít štěstí a díky slunci si zahrajete celou osmnáctku a na letní greeny, jindy budou greeny zimní nebo některé jamky dočasně mimo provoz.

A co buggy?

Zimní omezení se týká i našich buggy. Jejich provoz skončí již s prvními chladnými dny a vy tak můžete počítat s tím, že vás při hře na hřišti alespoň zahřeje svižnější chůze. Naši maršálové budou také rozvážet čaj nebo grog, to je služba, která byla minulou zimu velmi populární. V Hostivaři se prostě snažíme, abyste si hru užili v létě, v zimě, v dešti nebo v pařáku a těšíme se, že nám ani letošní zimu nedáte košem.

Akce, kterou je v zimě škoda prošvihnout

Kdybyste hole měli v zimě oprášit alespoň na jeden den, udělejte to 8. ledna 2024. To totiž pořádáme oblíbený novoroční odpal. Pro všechny naše členy je vstup zdarma, pro ostatní symbolických 200 Kč. Začínáme v 18.00 a s sebou kromě holí vezměte i golfový míček pro štěstí, ten totiž budete moct odpálit z naší terasy.

David Šipla:
Chodím hrát na Štědrý den

Máme doma tradici. Už dvacet let chodíme s dcerou a manželkou hrát golf 24. prosince. Obejdeme si pokaždé devítku na Hluboké. Máme štěstí, že sníh na Vánoce nebývá, a my tak můžeme jít hrát, mimo jiné i proto, aby nám vyhládlo na štědrovečerní večeři.

Jinak jakmile klesne teplota pod 8 stupňů, chodím trénovat s klienty dovnitř. Nemusí na sobě mít mnoho vrstev a svaly jsou více uvolněné, to je pro trénink potřeba. V Hostivaři máme velice kvalitní indoor, kde můžete využít golfový simulátor, který analyzuje danou ránu. Hráči tak můžou i sami bez trenéra analyzovat svůj švih. Ale vášnivým golfistům, kteří mají dostatek financí a nejsou vázáni na práci z kanceláře, doporučuju si zabalit a přežít zimu na Floridě — tu samozřejmě hala nenahradí.

Helena Březinová
členství: Golf Club Hostivař
HCP: 20,2

Obdiv ke golfu objevila až v důchodovém věku. Golf hraje asi deset roků a je to vedle lyžování, jízdy na kole a posilovny její hlavní sportovní a pohybová činnost. Naštěstí golf zaujal i manžela, a tak mají po hře dlouhé hodiny o čem povídat. Golf Helenu Březinovou oslovil natolik, že několikrát do roka létá s manželem za golfem i do zahraničí.

„Jsem velice ráda, že golfové hřiště v Galerii Golf Hostivař je podle počasí otevřeno i v zimě, a tak mohu aktivně sportovat po celý rok. Řídím se starým osvědčeným rčením, že při golfu není nikdy špatné počasí, ale vždy jen špatně oblečený golfista. Lékaři doporučují denně nachodit deset tisíc kroků, takže je pro mě lepší se celý rok procházet po krásně upravené golfové ferveji
než bezcílně parkem.

Před každou hrou si velmi ráda vyzkouším odpal několika míčků, platí to v létě i v zimě. To proto, že první odpal není nikdy ideální a je potřeba neustále trénovat a trénovat. Nemám spe­ciální tréninkový plán pro zimu ani pro léto. Pro mne je hlavní, že jsem v hezkém prostředí golfového hřiště, na zdravém vzduchu a v kontaktu s přáteli. Nejvíce se vždy těším na dvě obtížnější jamky č. osm a devět (dvě velká jezera), na kterých si ověřím, zda mé švihy jsou stále dokonalé. Jako výzvu totiž hraji osmičku z pánského odpaliště. Při zahraničních golfových cestách mohu spolehlivě porovnávat kvalitu jamek i ferveje zahraničních mistrovských hřišť s golfovým hřištěm Galerie Golf Hostivař a mohu čestně prohlásit, že naše hřiště v Hostivaři spolehlivě obstojí i v mezinárodní konkurenci.“

Zbyněk Kemr, majitel Golfshop4you, obléká golfisty spoustu let. Co na zimu radí?

Nenechte se odradit chladem a nepříznivým počasím. Golf si můžete užít i v zimě, aniž byste mrzli nebo trpěla vaše hra. Stačí se správně obléknout. Když dodržíte pravidlo vrstvení a nepodceníte výběr správného golfového oblečení, bude vám jedno, jestli sněží nebo prší. Vy si hru užijete.

Vrstvení

Pro tepelný komfort je to klíčová věc. Začněte tím, že si obléknete funkční spodní vrstvu, která odvádí vlhkost od těla — i když se zpotíte, zůstanete v suchu. Přidejte další vrstvy pro teplo a komfort, vrchní oděv by vás měl také chránit před deštěm. Vrstvení vám umožní snadno reagovat i na měnící se teploty během dne.

Funkční spodní vrstva

Doporučujeme termoprádlo z materiálů, jako je merino vlna nebo moderní syntetika. Tato vrstva má za úkol odvádět vlhkost od těla a udržovat vás v suchu.

Izolační vrstva

Pro teplo přidejte izolační vrstvu, například fleece nebo mikinu s dobrým tepelným izolačním potenciálem.

Voděodolné a větruodolné vrstvy

Vrchní vrstva by měla být vodě- i větruodolná, platí to pro bundu i pro kalhoty. Toto oblečení k vám déšť ani vítr nepustí. Zimní golfové kalhoty by měly být navrženy tak, aby udržovaly teplo a zároveň umožňovaly volný pohyb. Doporučujeme vybírat kalhoty s izolačními vlastnostmi, které i v chladných podmínkách udrží nohy v teple. A samozřejmě voděodolné.

Kvalitní zimní golfové boty

Boty nepodceňujte. Ani taneční, ani golfové. V tom druhém případě rozhodně investujte do zimních golfových bot.

A na co nezapomenout?

Na teplou čepici a rukavice. Teplá čepice udrží váš mozek v teple, zejména když slunce nesvítí. Rukavice jsou samozřejmostí, obzvláště pokud hrajete v mrazivých podmínkách.

Kdy mají v GOLFSHOP4YOU OTEVŘENO?

listopad—březen: PO—PÁ 10.00—18.00 a v sobotu 10.00—17.00

Online kdykoliv: www.GOLFSHOP4YOU.cz

GOLFSHOP4YOU je obchod, který si zakládá na neformální a přátelské atmosféře. Devět z deseti zákazníků se zde zdrží na kávu, a tak se často může stát, že tu potkáte třeba pět lidí, kteří během nakupování na nakupování úplně zapomněli a místo toho si vyprávějí o svých odpalech z předešlého dne. Zákazníci se sem rádi vrací, protože tohle je taková malá golfová kuchyně. Zastavte se taky a svoje hole vezměte s sebou, protože tady vám na rovinu řeknou, jestli opravdu nové hole potřebujete, nebo ne.