Rozhovory

Pro začínající hráče mám pochopení

-28. 11. 2023

V Hostivaři na golfu pracuje už 17 let. „Začínala jsem  na recepci, pak dělala vedoucí recepce, přidaly se  dětské kurzy a k tomu ještě turnaje a pořád mě to baví,“  směje se Andrea Šindelářová. Začínala tu v době, kdy  byla golfová recepce v dnešním domečku se zmrzlinou,  což bylo současně i jediné zázemí pro hráče. Fronta  golfistů se za pěkného počasí táhla až na parkoviště,  hřiště neexistovalo. Teď už devátým rokem pořádá,  organizuje a samozřejmě také hraje hostivařské turnaje.

CO JE AKTUÁLNÍ NOVINKA?

Největší novinkou asi je, že se  ohromně zvýšil počet zájemců  o turnaje, a to od doby, kdy  máme osmnáctijamkové hřiště.  Myslím o víkendové turnaje.  Když je hezky a máme Velký  klubový nebo Velký podzimní  turnaj, běžně míváme kolem  osmdesáti až sto hráčů.

PŘICHÁZEJÍ NOVÍ?

Myslím, že až tolik ne, nebo ta  komunita je taková, že já už je  za ty roky znám skoro všechny.  Samozřejmě sem tam se objeví  nějaký nováček, ale naprostou  většinu hráčů znám. Dokonce  vím, kdo bude s kým chtít být ve  flajtu. Když mi kvůli tomu hráči  píšou, vždycky říkám, to mi nemusíte psát, já už vím…

TAKŽE JE PRAVDA, ŽE  V HOSTIVAŘI JSOU HRÁČI NA  TURNAJÍCH ROZMAZLOVÁNI?

Určitě. Proto to děláme, aby se  lidem u nás líbilo. I letos máme  pro hráče drobná překvapení  a radosti, snažíme se každý  velký turnaj něčím ozvláštnit.  I když shánět partnery je poslední dobou pořád těžší. Hlavně  teda partnery pro naše tour. Ale  vždycky to nějak zvládneme.

TRÁVÍTE TADY SPOUSTU  SOBOT, ZVYKLA JSTE SI?

Jasně. Když jsem tady a mám  turnaj, jdu si taky zahrát.

TAKŽE MŮŽETE Z VLASTNÍ  ZKUŠENOSTI MOTIVOVAT  TY, KTEŘÍ NA TURNAJE  NECHODÍ, ABY PŘIŠLI.

To bych ani nedělala (smích),  to si musí každý rozhodnout  sám. Třeba moje začátky, to  bylo úplně bláznivý. Ale to už je  deset let.

CO SE STALO?

No, já jsem chodila hrát s mým  Ondrou, dneska vlastně mým  manželem, jenomže já jsem se  před ním vždycky strašně styděla. Protože já jsem začínala  a on už to uměl. Takže jsem po  něm vždycky chtěla, aby se otočil, když jsem měla hrát. (smích)

A OTOČIL?

Musel. (smích) A lidi, co na nás  koukali, z toho měli vždycky velkou legraci. Samozřejmě všem došlo, o co jde…

KDY SE TO ZLOMILO?

Nevím, nějak časem. Ale víte co,  já to neberu nijak soutěžně, tenkrát jsem měla 54, dneska je to  deset let a mám 29. Já golf hraju  vážně pro radost. Ale dodnes  nerada chodím na turnaje, kde  je pravděpodobné, že mě dají  do flajtu s někým cizím. I když  postupem času je to také jiné.  Mám pochopení pro skupinky,  které říkají ‚už k nám nikoho  nedávejte, my chceme jít takhle  spolu‘. Když jdeme ve dvou hrát  někde jinde, řeším přesně tohle.  Když jsem začínala s golfem byla  pro mě velká výhoda, že to dámské odpaliště je poodskočené od  pánského. (smích)

A CO LÁKAT ZAČÍNAJÍCÍ  HRÁČE NA POVĚSTNÉ  ŠTĚSTÍ ZAČÁTEČNÍKA?

No štěstí, ono ve skutečnosti  je to tak, že spousta lidí na turnaj z ostychu strašně dlouho  nejde. Hrají a trénují třeba dva  roky, než se osmělí, takže když  přijdou poprvé, mají HCP 54, ale  herně jsou někde jinde. Tím pádem ten turnaj na poprvé samozřejmě vyhrají. Ale řekla bych,  že celkově handicap řeší hlavně  chlapi. (smích)

HRAJETE ČTVRTEČNÍ  DÁMSKOU TOUR?

To je můj nejoblíbenější turnaj  a holky z dámský tour jsou  super. Dámská komunita se  v Hostivaři lety moc nemění,  nebo vlastně mění, ale v tom  smyslu, že s mámou začne  chodit i její dcera nebo snacha.  Jo, a letos jsem se přihlásila do  Czech Ladies Golf Association,  takže půjdu poprvé na jejich turnaje, tak se těším.

A CO DALŠÍ HOSTIVAŘSKÉ TOUR?

Středeční handicapová středa  a čtvrteční ladies tour pořád  zůstává. Taky jsme zavedli nový  formát Masters 50+, kdy si můžete přijít zahrát soutěžní/turnajový, výsledek během celého  dne. Jenom nahlásíte na recepci, že to je v rámci turnaje, neplatíte  nic navíc. Je to proto, abychom  se časově víc přizpůsobili potřebám hráčů. Klasické turnaje  pro seniory jsme naopak zrušili.  Najednou nám tam přestali chodit hráči, respektive chodilo jich  mnohem míň, než třeba před  pěti šesti lety. Ono to není tak, že  by ti lidé přestali hrát golf, hrají  pořád, dokonce v ten samý den,  ale už nechodili turnaj.

VÍTE DŮVOD? Těžko říct. Třeba jim vadilo, že  by v rámci turnaje mohli zhoršit  svůj handicap. Co je ale novinka je, že naše hřiště využívají i jiní pořadatelé golfových  tour, aktuálně tu hraje PG Tour,  „Kitzbühel“ Open Golf Tour 2024  a PH Golf Tour 2024.

A CO NETRADIČNÍ SOUTĚŽNÍ  FORMÁTY? POŘÁD TO JEDE? Některé z nich lidi hodně baví,  řekla bych, že jsou typově takové, kdy se nejede na úpravu  handicapu a celé je to spíš zábava. Určitě mají nejradši Texas  scramble, může to být i tím, že  to je vlastně týmová hra. Soutěž  dvojic a trochu hecování ve  flajtu. Vloni na podzim se všem  moc líbil Cross country turnaj,  to je turnaj, kdy se hřiště hraje  v jiném pořadí, začínáte na odpališti jedné jamky, ale končíte  na greenu jiné, prostě cik cak.  Opustili jsme naopak formát  speed golf. A pořád máme noční  turnaje. Pro veřejnost ho pořádáme jen jednou za rok, bude  v září. Formát nočního turnaje je  fajn například pro firemní akce.

POTŘEBUJI SI „OVĚŘIT“ JEŠTĚ  NĚCO. KDYŽ PÍŠEME NA PODZIM  O MISTROVSTVÍ KLUBU, VŠICHNI  OSLOVENÍ HRÁČI SI POCHVALUJÍ  SKVĚLOU ATMOSFÉRU,  VZÁJEMNÉ POVZBUZOVÁNÍ,  BEZVA PARTU. VY VIDÍTE POD  POKLIČKU, TAKŽE JE TO TAK?

Je to tak. Je to turnaj, kam přijdou ti nejlepší a je to velmi  prestižní záležitost. Navíc díky  tomu, že federace zavedla, že se  všechna mistrovství hrají stejný  víkend, nedochází ke kolizím,  že by ti handicapově nejlepší  hráči byli zrovna někde jinde na  jiném turnaji, protože se nikde  nic jiného než mistrovství klubu  nehraje.

A NÁLADA?

Je to dvoudenní turnaj, kde jdou  druhý den ti úplně nejlepší na  konci startovního pole, je to prostě jak na golfu, když se na něj  díváte v televizi… vidíte, já mám  úplně husí kůži, když si na to  vzpomenu. Je to vážně skvělý, na  konci tam všichni stojí a fandí.  A ano, všichni se podporují.  Mistry klubu nevyhlašujeme  v září, hned po turnaji, ale až  v listopadu, když máme zakončení sezóny, to se hraje Texas  dvojic, podává svatomartinská  husa, předávají se poháry… taky  moc krásná akce.

V HOSTIVAŘI SE HRÁČŮM  PROSTĚ PODSTROJUJE. 

Snažíme se. Na velkých turnajích vždy připravujeme na jamky  nějakou degustaci, například  vína nebo jindy zase stánek s gin  tonikem. Místní Bistro Green si  dává záležet na super občerstvení. Chceme to tady udělat pro  hráče hezké.