Reportáž

Když se daří, tak se daří

-28. 11. 2023

Sezona 2023 se z pohledu soutěžního golfu na Hostivaři ukázala jako velmi povedená, a to především v kategorii mládeže. Tři ze čtyř mládežnických týmů dokázaly postoupit do finále a jako třešnička na dortu se nám poprvé v historii podařilo ovládnout Pohár klubové mládeže v rámci Regionální Tour Mládeže Regionu B. Ani mezi dospělými v ligových soutěžích jsme ale ostudu neudělali. Ale pojďme popořadě.

I mezi dospělými se nám letos dařilo. Po loňském boji o udržení mezi elitou se letos naše extraligové družstvo mužů opět vrátilo do bojů o nejvyšší příčky. Už po úvodní třídenní kvalifikaci na rány v Sokolově bylo jasné, že to tento rok bude jiná písnička než loni. Družstvo ve složení Lukáš Broda, David Štrouf, Matúš Cedzo, Ondřej Melichar, Filip Horáček, Denis Kalina a David Mareček dokázalo zahrát čtrnáct z patnácti započítávaných výsledků pod 80 ran a před finále tak figurovalo na 5. pozici jen dvě rány za třetím místem. Ve finále hraném až na daleké Ostravici jsme hned ve čtvrtfinále narazili na již tradičního soupeře z posledních let GC Třinec. Po vyrovnaném boji jsme bohužel podlehli, a to znamenalo konec a konečné 5. místo v letošním mistrovství ČR družstev mužů.

Ženy v tomto ročníku I. ligy nastoupily ve složení Klára Kaminská, Kateřina Dolečková, Kateřina Šmolíková, Erika Kotková, Adéla Brychtová, Kateřina Kulová a Natalie Pfleger. První část odehrály v Beřovicích a finále na plzeňské Dýšině. Po velmi dobré kvalifikaci, ve které obsadily 3. místo, nakonec braly bronzové medaile i v konečném pořadí. Ve čtvrtfinále play-off si dokázaly poradit s družstvem z Berouna, v semifinále po bojích do posledních jamek nakonec neuspěly s domácími z GC Greensgate. V závěrečném boji o 3. příčku pak s přehledem porazily družstvo z pražského Motola.

Tento rok jsme poprvé nasadili do bojů také B-tým mužů, který startuje od nuly ve 3. lize. Hned v prvním ročníku dokázali muži ve složení David Srb, Adam Krbec, David Kula, Petr Mandera, Jan Přerovský, Jan Gajdošík, David Morozovič a Jakub Srb vybojovat 4. místo, které na postup do vyšších pater sice nestačí, ale i tak je to mezi 21 přihlášenými týmy  velmi slušný výsledek.

Všem ženám, stejně jako mužům patří velký dík za skvělou reprezentaci našeho klubu a kapitánům Pavlu Fulínovi a Davidu Kulovi patří díky za vedení družstev.

Družstvo do 14 let hrající ve složení Sofie Chramostová, Matěj Dias, Štěpán Skořepa, Tomáš Abraham, Lukáš Vala a Sebastien Longa si dokázalo zajistil postup do finále, když mezi 15 týmy hrajícími kvalifikaci na Čertově břemeni skončilo na 4. místě. Ve finále hraném v karlovarských Hájích se potom prezentovalo výbornou hrou a hned v prvním kole málem zaskočilo favorita z Ostravy. Po napínavých bojích s papírově silnějšími soupeři nakonec z finále odvezlo výborné 6. místo.

Smíšené družstvo do 16 let odehrálo svoji kvalifikaci na novém hřišti v pražské Vinoři. Hostivařští nastoupili ve složení Adéla Brychtová, Sofie Chramostová, Linda Frýbertová, Matúš Cedzo, Matěj Dias a Tadeáš Červenka a také oni dokázali obsadit 4. místo v kvalifikaci a vybojovat si tak postup do finále. To se hrálo ve Mstěticích a po jednom kvalifikačním kole na rány a 3 jamkových zápasech obsadili konečné 13. místo.

Týmy chlapců a dívek do 18 let bojovaly o postup do finále na Darovanském dvoře. Družstvo chlapců ve složení Matúš Cedzo, David Mareček a Tadeáš Červenka obsadilo v kvalifikaci 8. místo a do finále se tak nepodívalo. Dívky hrající ve složení Kateřina Šmolíková, Linda Frýbertová, Natalie Pfleger, Adéla Brychtová a Julie Naučová naopak 4. postupové místo vybojovat dokázaly a čekalo je tak finále na hřišti Jezera–Ostrožská Nová Ves. Ve finále nakonec skončily na 8. místě.

Jako poslední z mládežnických soutěží se dohrála Regionální Tour Mládeže Regionu B, kde jsme letos sbírali jak individuální, tak týmové úspěchy. Po finále hraném na Slapech naši hráči poprvé v historii zvedli nad hlavu pohár pro vítěze týmové soutěže Pohár klubové mládeže. A mezi jednotlivci se absolutním vítězem tour stal náš Lukáš Vala.

Na mládežnických žebříčcích ČGF, které jsou celorepublikovým srovnáním výkonnosti hráčů, máme několik hostivařských svěřenců na předních pozicích. Mládežnický žebříček je živý organismus, v době vydání článku je na tom nejlépe Sofie Chramostová, která mezi mladšími žákyněmi drží 3. příčku. Matúš Cedzo je desátý  v kadetech, Matěj Dias dvanáctý ve starších žácích, Lukáš Vala třináctý mezi mladšími žáky,  David Mareček patnáctý v dorostencích a Kateřina Šmolíková osmnáctá  v dorostenkách.

Hráči naší výkonnostní skupiny se také letos stali mistry klubu ve hře na rány, když mezi ženami vyhrála Kateřina Šmolíková a mezi muži David Mareček.

Díky a gratulace za tuto sezonu patří nejen všem hráčům naší výkonnostní skupiny, ale také jejich trenérovi a kapitánovi Romanu Chudobovi a všem rodičům.