Phil Mickelson vyhrál PGA Championship Foto: ČTK/AP/David J. Phillip

Téma

Profesionální golfová scéna 2021

-30. 11. 2021

V letošním roce se golfový svět vzpamatoval z loňských covidových potíží, kolotoč profesionálních turnajů nabídl divákům na celém světě zajímavou podívanou. Asi největším překvapením roku 2021 byl přitom už padesátník Phil Mickelson.

 

Zatímco v roce 2020 se některé vrcholné akce golfových profesionálů musely kvůli covidové pandemii rušit, v roce 2021 se už dařilo pořádat turnaje dle harmonogramu. Hrály se major klání i Ryder Cup a také se uskutečnila odložená olympiáda v Tokiu.

Tiger Woods, stále zářivá hvězda golfového nebe, nezačal sezonu dobře. V únoru 2021 havaroval se svým vozem a vyšetřování odhalilo rychlost téměř 140 kilometrů v hodině. Woods, který už v minulosti bojoval s mnoha zdravotními problémy, utrpěl zranění nohy a pravděpodobnost, že se do profesionálního golfu vrátí v dobré formě, se opět zmenšila. Otázka „Vyhraje Woods ještě nějaký turnaj?“ se spíše mění na „Postaví se ještě někdy na odpaliště světové scény?“.

Když chybí Woods, musí ho nahradit druhá golfová legenda Phil Mickelson. Právě on se ve svých 50 letech a 11 měsících stal na konci května 2021 vůbec nejstarším major šampiónem v historii golfu, když vyhrál PGA Championship. Diváci šíleli radostí, snad všichni tento primát oblíbenému hráči přáli. Mickelson dobyl svůj šestý major a 45. titul na PGA Tour celkově. A jak je už je od konce Woodsova dominování zvykem, o další majory se podělili různí hráči: US Open vyhrál Španěl Jon Rahm (jeho první major titul), Masters v Augustě Japonec Hideki Matsuyama (vůbec první major titul pro Japonsko) a britské The Open si pro sebe ukořistil Američan s čínsko-japonskými kořeny Colin Morikawa. Druhý byl Jordan Spieth, který se po několika letech trápení letos dostal opět do nejužší světové špičky.

I Spieth pak na konci sezony pomohl Američanům při Ryder Cupu, v němž na domácí půdě a s věkově vůbec nejmladším týmem v historii rozdrtili Evropu v poměru 19 : 9, což byla největší porážka od roku 1979, kdy Evropa staví jednotný tým. Velmi platným členem týmu USA byl i olympijský šampión Xander Schauffele, jehož suverénní výkon v Tokiu americké golfové fanoušky nadchl. USA přitom olympiádu ovládly: v ženském turnaji triumfovala Nelly Korda, Američanka s českými kořeny. Té se sezona 2021 skutečně vydařila, vyhrála už v červnu major PGA Championship a vyšvihla se také na první místo ve světovém žebříčku. ◾

Klára Spilková i Ondřej Lieser se zúčastnili Olympiády v Tokiu.

Klára Spilková i Ondřej Lieser se zúčastnili Olympiády v Tokiu. Foto: Zdeněk Sluka.

Čeští profesionálové:
polojasno

Nejlepší čeští golfisté neprožili letos tu úplně nejlepší sezonu. Týká se to především Ondřeje Liesera. Ten po fantastickém loňském úspěchu, kdy triumfoval na evropské Challenge Tour, mohl odehrát větší počet turnajů na nejvyšší European Tour, ale nedařilo se mu dle očekávání. Spíše než o dobré pořadí bojoval o to, aby procházel cutem. Úspěšný byl na „polojasno“, respektive v polovině případů. Ale zato si jako vůbec první Čech v historii zahrál na olympijském turnaji v Tokiu a i to samo o sobě byl pro český golf velký úspěch. Na domácí scéně si přitom připsal historický výsledek Filip Mrůzek, který na turnaji European Tour na Albatrossu v srpnu 2021 skončil na výtečném 12. místě (–8). Šlo do té doby o nejlepší umístění českého hráče na turnaji European Tour. Ani Kláře Spilkové se nedařilo hladce procházet cuty, na desítce turnajů absolvovaných v USA na LPGA Tour jich zdolala jen polovinu a stejně jako v předchozích sezonách se pohybovala nad stým místem v celkovém pořadí série. Ve velmi dobrém světle se však předvedla na olympiádě: zatímco v Riu v roce 2016 skončila na 48. místě, v Tokiu si polepšila a byla na 23. místě. Určitě dobrý příslib do budoucna.

Foto Phil Mickelson: ČTK/AP/David J. Phillip