Albert Kulík - architektonické dílo Tunel

Rozhovory

Albert Kulík

-27. 6. 2021

Devatenáctiletý student maturitního ročníku Gymnázia ALTIS, florbalista, golfista i fotbalista. Tento milovník architektury a umění má nově ve svém portfoliu jedinečný projekt – spojku mezi jamkami, která tak dala hostivařskému hřišti další rozměr.

Alberte, jak tě celý tento projekt napadl?

K tomuto projektu jsem se dostal díky tátovi, který mne oslovil s možností vytvořit návrh propojení odpaliště a fairwaye na jedné z nových jamek. Vysvětlil mi, že na nové části hřiště v Hostivaři budou dvě jamky proti sobě, a bude proto nutné vytvořit bezpečnou krytou cestu pro pohyb hráčů.

Od začátku jsem se snažil vymyslet něco, co bude vzdušné a zároveň splní bezpečnostní účel. Nakonec jsem zvolil variantu dřevěných rámů, které při průchodu tunelem vytváří iluzi nepropustných stěn. Zároveň se ale rámy při pohledu ze strany téměř zcela vytrácí, což mi přišlo zajímavé. První myšlenka byla udělat každý rám trošku jiný, aby pak dohromady tunel tvořil jakousi spirálu. Nakonec jsem se ale rozhodl nechat všechny stejné s jednoduchým čtvercovým tvarem.

Jaké jsi použil materiály?

Tunel je primárně z dřevěných rámů propojených sítí, která na první pohled není skoro vidět. Součástí je samozřejmě i dlážděná cesta a železné úchyty jednotlivých rámů, díky kterým tunel odolá větru i nepříznivému počasí.

Co bylo v plánu či realizaci největším problémem?

Největší problém asi bylo přijít na to, jakým způsobem dřevěné rámy přichytit k zemi. Bylo potřeba najít řešení, které bude funkční a zároveň nebude složité a nevkusné. Za výslednou podobu přichycení vděčím znovu hlavně tátovi, který mi s tímto problémem hodně pomohl.

Kolik „oken“ je podél jezera realizováno?

Je jich tam přesně padesát a jsou od sebe vzdálené vždy po dvou metrech. Celkově tak tunel tvoří cestu dlouhou něco málo přes 100 metrů. Zajímavé je, že původně jich tam mělo být mnohem víc, ale nakonec jsme zvolili variantu s rámy dál od sebe a sítí uprostřed. Myslím si, že tato varianta vypadá výborně a byla mimo jiné i značně levnější.

Je to tvůj první větší projekt?

Je to pro mě první větší projekt, který byl skutečně zrealizovaný. Jsem nesmírně vděčný, že jsem dostal takovouto příležitost a můj návrh byl opravdu dotažen až do konce.

Jaké jsou tvé plány do budoucna?

Nejdříve bych chtěl hlavně úspěšně uzavřít studium na střední škole a na začátku června složit maturitní zkoušku. Pokud vše dopadne dobře, rád bych pokračoval ve studiu a v září nastoupil na vysokou školu, kde mám v plánu studovat architekturu.

Kromě studia mám rozdělané další projekty, z nichž se jeden týká opět Golfu Hostivař. Více zatím neprozradím, snad se ale i ten povede úspěšně dotáhnout do konce.

Co ty a golf?

Golf mám hrozně rád. Jako malý jsem pravidelně trénoval, ale nakonec jsem asi ve 12 letech s tréninky přestal a rozhodl se radši naplno věnovat hraní florbalu. Golf ale stále hraji a moc mě to baví.

Foto Albert:  Vojtěch Vlk

Foto hřiště: Petr Červenka