Rozhovory

Pavel Fulín – Trenér roku

-27. 6. 2021

Pavel Fulín

Pan Golfista. S golfem je spojen už přes šedesát let. V devíti letech vzal do ruky poprvé hůl a už ji nepustil. Stálice hostivařského golfu; jeho začátky jsou ale spojeny s hřištěm v Karlových Varech. Letos v březnu ho valná hromada Profesionální golfové asociace (PGA) ocenila titulem TRENÉR ROKU. Právem.

Ještě jako amatérský hráč se Pavel 5× stal mistrem republiky, na předních příčkách skončil i v mezinárodním mistrovství Rakouska. V družstvech získal s týmy Karlových Varů a VŠ Praha celkem 12 titulů v 1. lize – což byla nynější extraliga. Účastnil se pěti mistrovství Evropy v soutěžích družstev a třináct let byl členem národní golfové reprezentace ČR. V roce 2002 vstoupil do PGA a od otevření hostivařského areálu zde působí jako trenér. Kromě soukromé výuky se podílí na vedení tréninkového centra mládeže a své cenné zkušenosti předává našim mladým hráčům. Má nezpochybnitelnou zásluhu na výsledcích našeho extraligového týmu, který dlouhodobě jako kapitán vede.

Jak ses ke golfu a k trénování dostal?

S golfem jsem začal v devíti letech v Karlových Varech, kde máme chatu přímo na golfovém hřišti. Přivedl mě k tomu táta, začínali jsme společně se sestrou a nakonec jsme to oba dotáhli až do reprezentace. Profesionálem jsem se stal v roce 2002. Měl jsem prosperující reklamní agenturu, ale něco mi říkalo, že bych mohl golfu vrátit to, co mi kdysi dal.

Pavel Fulín

Pavel Fulín

Co ti golf dal?

Golf mi dal krásné mládí, úspěchy a možnost jezdit do zahraničí po dobu třinácti let, co jsem byl v reprezentaci. Řekl jsem si, že by bylo dobré předat své zkušenosti dál.

Co tě na trenérské práci baví?

Na trenérské práci mne nejvíce uspokojuje, když vidím, že žáci-klienti se zlepšují a mají ze svých pokroků radost. V začátcích Golfu Hostivař jsme s Davidem Šiplou založili dětské kurzy a z těch nám vyrostl dnešní extraligový tým, který byl v roce 2020 ve finále extraligy mužů na Čeladné a skončil na 2. místě.

Bereš to jako svůj velký úspěch?

Ano, za úspěch považuji to, že jsem tento tým udržel tolik let pohromadě a že kluci byli odměněni loňským výsledkem. Já sám jsem měl při jejich úspěchu stejné pocity, jako když jsem těch úspěchů dosahoval sám jako hráč. Možná jsem měl ještě větší radost – radost za ně.

A máš i radost, že tě PGA letos ocenila?

Ocenění „Trenér roku 2020“ si vážím, beru jej jako výzvu do další práce. Zároveň je mi jasné, že bez výkonů a výsledků „mých kluků“ bych to ocenění nemusel dostat. Vlastně to beru jako ocenění celého extraligového týmu.

Co ti dělá největší radost?

Mým golfovým domovem byly vždy Karlovy Vary, ale od vstupu do PGA a počátku mé práce pro GC Hostivař mám ty golfové domovy dva. Chodím do Hostivaře, i když zrovna netrénuji, a jsem opravdu rád, že jsem začal trénovat právě tady a našel zde mnoho nových přátel a kamarádů. ■

 

Foto: Vojtěch Vlk