Rozhovory

Lukáš a Honza

-28. 6. 2020

Když společné podnikání připravovali, nikdy je nenapadla varianta, že společně jednou budou čelit tak těžkému soupeři, jako je světová pandemie. Jsou ale bojovníci a boj o přežití vlastního podniku nevzdali. Provoz bistra se změnil ze dne na den, Lukáš oblékl zástěru a stal se v kuchyni pravou rukou Honzy. Těžkou koronavirovou dobu ustáli i díky vaší podpoře a okénku, kterým mohli prodávat jídlo. Teď už se oba těší na léto, na terásku, drinky, na vyjedené talíře. A hlavně na usměvavé golfisty bez roušek, protože „ten kontakt s lidmi, ten jim opravdu chyběl“. Oběma.

Kluci, co jste museli všechno udělat, abyste těch několik týdnů bez plánovaných zisků zvládli?

Lukáš: Oba jsme tomu obětovali veškerý čas. Přítelkyně nás skoro neviděly. Moje malá dcera najednou znala tátu jen z vyprávění. Byli jsme v práci pečení vaření a snažili se zachránit, co se dalo. Na záchranu podniku padly naše veškeré finanční rezervy. Jsme chudí jak kostelní myši. Ale náš sen o kvalitní kuchyni si prostě nenecháme vzít a jedeme dál. Jsme pyšní na to, že jsme s ohledem na koronavirus nemuseli snižovat počty našich zaměstnanců.

Dalo vám to něco pozitivního?

Lukáš: Potvrdilo se nám, že jsme silní obchodní partneři, výrazně to prohloubilo náš osobní vztah a uvědomili jsme si, že za námi stojí silná komunita hostů, kteří nás po celou dobu podporovali. To bylo až neuvěřitelné.

Změní se Bistro nějak?

Honza: Změní! Změní se celý koncept hlavního jídelního lístku.Výrazně ho zúžíme, necháme jen oblíbené hitovky a k nim budeme vařit fresh jídla, vždy sezónní, pokaždé vymazlené a v topu. A každý den jiné.

Jak to Lukáš zvládal v kuchyni?

Honza: Hezky se s tím popral, snažil se, co to šlo. Ještě teď se směju, když jsme vydávali dvě polévky a já na něj houknul: „Nalej to.“ A on nalil dvě skleničky prosecca a přišel si ťuknout. No prostě kluk z placu no.

Lukáši, nenadchla tě práce v kuchyni natolik, že bys tam i zůstal?

Miluji práci v kuchyni, ale moje místo je někde jinde. Silnější jsem mezi lidmi, na place, za barem. Kuchyni nechám zase jen na Honzovi.

Máte na sezonu vymyšlenou nějakou pecku?

Během koronaviru se nám osvědčil náš Weber gril, a tak ho víc zapojíme. Máte se na co těšit. Ucítíte vůni už na jedničce a devět jamek se budete těšit, až přestřelíte jezero a půjdete ochutnat. Voní, voní, jasně že to voní. Ale ještě lépe chutná. ■