Téma

Jsme mistři

-29. 11. 2018

Vyhráli ti, jejichž život je spojený s golfem už pěknou řádku let, nejednou už od dětství. Vyhráli ti, kteří vnímají Hostivař jako svou srdeční záležitost a pokaždé, když sem jedou hrát, tak se prostě těší. Vyhráli ti, kteří znají zdejší hřiště jak své boty, a vědí, jaká nástraha na ně kde čeká. Vyhráli ti nejlepší!

Erika, Lukáš, Markéta a David shodně říkají, že díky golfu poznali nové spoluhráče, ze kterých se stali jejich blízcí přátelé na celý život. Erika s Lukášem vyhráli během dvoukolového Mistrovství klubu na rány. Markéta s Davidem bojovali o několik dnů déle – v jamkovce pokaždé hrajete s někým jiným a dobrou formu musíte předvádět po celou sezonu. Ať už je to jamkovka nebo hra na rány, vždy platí totéž, hru musíte ustát hlavně psychicky a bojovat musíte až do poslední jamky. Soupeři jsou na mistrovských turnajích hodně vyrovnaní a na vítěze si předem prostě s jistotou nikdo nevsadí. O to je to větší adrenalin. A někdy se štěstí jen prostě nakloní někomu o něco víc.

Gratulujeme!

LUKÁŠ BRODA

Mistr klubu ve hře na rány | HCP 0,8

Na vítězství jsem myslel, ale jistý jsem si nebyl.

Ke golfu ho před jedenácti lety přivedli táta se strejdou. Nejoblíbenější hostivařské jamky jsou šestka a osmička. V bagu má hole Titleist.

„Díky golfu jsem získal přátele, kamarády, sportovní a pracovní zkušenosti, ale hlavně trpělivost, která je na golfu důležitá,“ říká Lukáš.

 

JAK SES CÍTIL PŘED TURNAJEM?

Před mistrovstvím jsem se cítil, jako před každým jiným turnajem. Lehká nervozita a soustředěnost na co nejlepší výkon. Jelikož hostivařské hřiště je jedno z těch kratších, může na něm skórovat a vyhrát kdokoliv. Na vítězství jsem myslel, ale jistý jsem si rozhodně nebyl. Na Mistrovství se nepřipravuji nijak speciálně. Před hrou zajdu na driving, putting a pak už se snažím zahrát co nejlépe.

KTEROU JAMKU JSI ZAHRÁL NEJLÉPE?

Nemůžu říct, kterou jamku jsem zahrál nejlépe, protože jsem celkově hrál klidný golf. Pary a občas nějaké birdie. Pamatuji si na druhou jamku v prvním kole, kdy jsem z týčka trefil první ránu na green, to se mi povedlo poprvé. Tím se omlouvám flajtu před námi, který jsem nejspíš trochu ohrozil.

S KÝM JSI ŠEL VE FLAJTU?

V prvním kole jsem hrál v příjemném a klidném složení Honza Gajdošík, Tomáš Kotek a Filip Horáček a v druhém kole se podařil také prima flight s Honzou Přerovským a Honzou Sikorou.

ERIKA KOTKOVÁ

Mistryně klubu ve hře na rány | HCP 7,2

Holky mě hodně podržely, abych se nesesypala.

Ke golfu ji před třinácti lety přivedli rodiče. Podařilo se jí fobie z poslední jamky zbavit a dnes tam hraje hezká čísla. Hraje s holemi Titleist AP2.

„Díky golfu jsem získala jiný pohled na sebe sama. Je snazší bojovat proti soupeři, když máte možnost „svést vinu“ na někoho jiného, jenže na golfu může porazit jen každý sám sebe a bojovat proti hřišti. Je jen na nás, jak dobře se naučíme se svou psychikou pracovat. Vždycky budu vděčná za nepřeberné množství vzpomínek, které jsem v průběhu těch dlouhých let na golfu zažila, protože pověry, že golf je nuda pro důchodce, už opravdu dávno neplatí!“ směje se Erika.

 

JAK SES CÍTILA PŘED TURNAJEM?

Beru mistrovství spíš jako společenskou akci, takže dobře. Těším se, že uvidím kamarády, které nevídám tak často, jak bych si přála. Ani nedokážu říct, jestli jsem si věřila, že vyhraju. Věděla jsem, že jsme tam tři podobně dobré hráčky a bude záležet, komu se bude více dařit. Letos jsem se na mistrovství bohužel téměř nepřipravovala. Snažím se být v životě hodně aktivní a nevyhraňovat se pouze na jednu aktivitu, takže toho mám většinou moc a nestíhám. Letos jsem trénování golfu popravdě moc nedala, na druhou stranu díky tomu také klesla má očekávání na kvalitu hry, což mi pomohlo hrát uvolněněji.

KTEROU JAMKU JSI ZAHRÁLA NEJLÉPE?

Jako nejlépe zahranou jamku bych vybrala pětku pěti-par. První ránu z týčka jsem – konečně – trefila hezky a balónek zaběhl až mezi stromy po pravé straně fairwaye. Druhou ránu jsem musela vyhrávat jen železem směrem na čtyřku, abych se vyhnula stromu. Balón skončil na cestě, od které mě zachránil free drop. Třetí rána z roughu sice dopadla kousek od jamky, ale nebyla trefená čistě a odjela asi dvanáct metrů na konec greenu. Odtamtud se mi nějakým zázrakem podařilo dát single putt a birdie bylo doma!

S KÝM JSI ŠLA VE FLIGHTU?

Ve flightu jsem oba dva dny šla s Kačkou Kulovou a Markétou Polesnou. S oběma holkami hraju ligu za GC Hostivař, takže se dobře známe, a bylo moc příjemné jít ve flightu, kde si všechny vzájemně fandíme a přejeme si štěstí. Holky mě hodně podržely, když jsem se začala „sesypávat“ kvůli špatně zahraným jamkám.

MARKÉTA POLESNÁ

Mistryně klubu ve hře na jamky | HCP 11,6

Letos jsem hrála 39 turnajů.

Golf hraje jedenáct let, přivedl ji k němu manžel, který začal o něco dříve, když byla těhotná. Po narození Vašíka vzala poprvé hůl do ruky i ona. Absolvovala kurz, získala zelenou kartu a začala hrát na dámské tour. Hraje s holemi značky Cobra a Callaway.

„Jsem ráda, že jsem začala golf hrát, kromě toho, že jsem se seznámila se spoustou kamarádek, jsem se díky němu naučila určité sebekontrole, klidu a zvládání stresových situací,“ přiznává Markéta.

 

S KÝM BYLO NEJTĚŽŠÍ V JAMKOVCE VYHRÁT?

V jamkovce to bylo zajímavé hlavně v 1. kole, když jsem hrála s Blankou Rokosovou. Očekávalo se, že bych měla vyhrát, ale musím ji pochválit, hrála opravdu výborně. A s Kačkou Kulovou a s Alenkou Jinkovou, to bylo spíše o štěstí, protože obě holky hrají opravdu výborně.

PŘIPRAVUJEŠ SE NĚJAK PŘED TURNAJEM V JAMKOVCE?

Na turnaj se rozhodně nijak nepřipravuji. Všechny holky znám, a jdu si to spíše užít. Myslím, že je to často o štěstí. Na drivingu jsem letos byla asi tak pětkrát, i když si každý rok říkám, že jestli chci zlepšit hru, musím chodit více. Bohužel nemám moc času, takže když nějaký je, jdu raději na hřiště. Potřebovala bych zapracovat na krátké hře a puttování, to mi opravdu nejde a do budoucna bych ho potřebovala rozhodně zlepšit.

KTERÁ JAMKA SE TI HRAJE V HOSTIVAŘI NEJLÉPE A PROČ?

V Hostivaři mám nejraději jamku číslo pět. Sice je handicapově nejtěžší, ale mně přijde docela lehká oproti handicapově nejlehčí šestce, která mi naopak dělá docela problémy, skoro vždy tam něco pokazím.

 

DAVID ŠTROUF

Mistr klubu ve hře na jamky | HCP 1,6

Dobrá hlava pomůže v jamkovce strašně moc.

Golf hraje skoro 18 let a poprvé se k němu dostal díky tátovi. Hostivařské hřiště má moc rád, říká, že je ideální na večerní rychlou devítku po práci. Je věrný značce Titleist.

„Na golfu jsem trávil naprostou většinu dětství, díky němu jsem potkal hromadu přátel, které mám dodnes, a díky reprezentaci jsem se podíval do světa. Mnoho zážitků spojených s golfem, turnaji a akcemi spojenými s golfem a s přáteli golfisty nezapomenu do konce života,“ tvrdí David.

S KÝM BYLO NEJTĚŽŠÍ V JAMKOVCE VYHRÁT?

Nejtěžší byly poslední dva zápasy – semifinále s Davidem Srbem a finále s Filipem Horáčkem. Kluci hrají za extraligový tým Hostivaře a umějí se do toho trefit. Naštěstí jsem je uhrál trochu na zkušenosti. S Davidem jsme šli hrát v sedm ráno, abychom stihli finálové kolo European Tour na Albatrossu, tak to vstávání bylo horší, naštěstí mi to docela šlo a vyhrál jsem na šestnáctce. S Filipem jsme šli hrát v neděli
přes den a já chytil formu na první devítce, po deseti jamkách jsem byl 6 pod par a vedl o šest jamek. Filip se pak chytil, moc hezky zabojoval, ale ten náskok už byl znát a na patnáctce jsme skončili. Ale musím je pochválit, když si vzpomenu, jak hráli, když jsem v Hostivaři začal před přibližně šesti lety trénovat, tak je vidět velký posun. Je vidět, že místní akademie funguje dobře.

PŘIPRAVUJEŠ SE NĚJAK PŘED SOUBOJEM V JAMKOVCE?

Kdysi to tak bývalo, teď už tolik ne. V jamkovce mám odehráno hodně, mám medaili z mistrovství republiky na jamky, několik titulů z mistrovství družstev mládeže a byl jsem i na mistrovství Evropy družstev juniorů. Člověk se časem otrká, a pak už to tolik neřeší. V jamkovce se často mažou rozdíly mezi hráči a vyhrává ten, kdo si víc věří a má víc nahráno. Jasně, na nejlepší hráče u nás už dávno nestačím, ale dobrá hlava pomůže v jamkovce strašně moc. A nesmím zapomenout na můj rituál jednoho piva před hrou, který dodržuji vždy, když má restaurace v klubovně otevřeno.

KTERÁ JAMKA SE TI HRAJE V HOSTIVAŘI NEJLÉPE A PROČ? 

Nejraději mám jamky 5, 6, 7, 8. Jsou hodně krátké, na všech se dá dostat na green pod regulaci a alespoň dvě birdie jsou povinnost. Je to zábavná série, kde se dá hodně skórovat. Hřiště celkově mám moc rád, je ideální na večerní rychlou devítku po práci.