„Jeden z hráčů mi po hře nadšeně řekl, že tohle hřiště je prostě úžasné. Takže jsem místo rutinní kontroly, kdy člověk krásu hřiště pořádně ani nevnímá, vzal hole a šel si taky jednou normálně zahrát. A musím potvrdit, že nejen krásou, ale i kvalitou naše hostivařské hřiště stojí za to,“ říká ředitel areálu Honza Šonka.
Ne že by hokejové hřiště nepotřebovalo led jako zrcadlo nebo fotbalový trávník zelený pažit, ale rozsahem péče a vnějších vlivů, které prostě nelze ovlivnit a někdy ani předpovídat, se s golfem dá srovnávat nejvýše lyžařský areál. Golfová hřiště jsou výjimečná svou rozlohou, diverzitou, potřebami, ale i totální závislostí na okolním prostředí, počasím počínaje a dopravní situací či hnízdním ptactvem konče. Dennodenní údržba, kterou areál (golfový i lyžařský) vyžaduje, a především nutnost znalosti přírodních zákonitostí, tradičních postupů i nejmodernějších technologií z něj dělá výjimečné místo, kde se věda potkává s manuální prací ve společném úsilí — aby se vám hezky hrálo.
Andrej Halada ve své knize Golfová hra v proměnách času píše, že první golfová hřiště, která vznikala od zaznamenaných počátků hry v 15. století do poloviny 19. století především na skotských pobřežních pásech, linksech, byla současně první ekologická sportoviště. „Rostla zde především tráva, nejsou tu prakticky žádné stromy, pouze menší keře. Vítr a četné deště také vytvořily specifický reliéf, vlnící se terén — duny. Trávu zde nakrátko spásaly ovce či jiná zvířata, zavlažování přicházelo z celoročních srážek. Tyto plochy posléze hráči prohlásili za ‚hratelné‘. Za jediný projev lidské činnosti lze považovat určení jamky, snad i její částečné vyhloubení, pokud nešlo o díru po hrabavém zvířeti,“ stojí na straně 163.
Později se k linksovým hřištím přidala hřiště parková, zaplněná stromy, keři, bunkery, jezírky, mostky a kdo ví čím. Golfové hřiště se svým způsobem stalo svébytným a rozpoznatelným krajinářským prvkem. Jasně, že ten příměr s ekologií je trochu nadsázka a že některá hřiště, hlavně zahraniční, se svým přístupem k okolí pohybují spíš na hranici kýče. Jenže v Hostivaři ani jedno z toho neplatí. Jako důkaz přikládáme nejen aktuální fotografie hostivařské osmnáctky, ale i povídání s jedním z nejpovolanějších znalců hostivařské zeleně, přírodních zákonitostí a vlastně každičké pídě čtvereční Galerie Golf Hostivař.
Tomáš Dymeš: Hledat na internetu heslo „jak na zelený trávník“ je nesmysl
První otázka je jasná: Zima byla podivná, na jaře rekordně neprší, letní dny střídá noční mráz a do toho je ve vzduchu písek ze Sahary. Horší podmínky podle mě už asi těžko hledat, ale hostivařské hřiště je v dobré formě a všichni o tom mluví. Jak se to dělá?
To vlastně není pravda. To dřív bývaly zimy, kdy jsme měli hřiště měsíc a půl pod sněhem a nevěděli jsme, co se na té trávě děje. Dneska ho můžeme celou zimu kontrolovat a choroby zachytit v zárodku. Ale je to pravda, že ostatní pražská hřiště jsou v tuhle chvíli v horším stavu, nevím, co kde vymýšlí… Já se malinko držím hesla, které se mi hrozně líbí, že největší brambory má línej sedlák. A vypadá to, že u golfu to opravdu platí.
NEVÍM, JESTLI TOMU VĚŘIT.
Jo a ne. Naše hřiště je zatížené a velmi intenzivně, celou zimu. U nás se prostě celou zimu hraje, a protože jsme v Praze, chodí sem v zimě fakt hodně lidí. Počasí to dovolí, Praha, která se dneska nazývá tepelným ostrovem, má vyšší teploty než jižní Morava, takže u nás díky dobrým podmínkám hrajeme pořád a hráči ten trávník fakt zatěžují. Nejen na hřišti, ale i na drivingových greenech, kterých máme dnes sedm, hrajeme celou zimu, a to i když trošku mrzne. Protože když třeba v prosinci v pět zapadne slunce a začne trochu přimrzat, tak já nemůžu jít a všechny z těch greenů vyhnat, protože jsem zrovna změřil teplotu… Nehraje se, jenom když jsou velké mrazy nebo ráno, dokud je jinovatka. Nikde v republice nedostává golfový trávník tak zabrat jako u nás. No, a on to vydrží.
TAKŽE — JAK SE TO DĚLÁ?
Máme za ty roky vyzkoušenou jednoduchou údržbu a málo, opravdu málo velkých invazivních zásahů. Naopak máme hodně těch neinvazivních, které hráči moc nevnímají, nebo snažíme se o to, aby je moc nevnímali. Jestli mám říct konkrétní příklad, tak velký zásah je třeba použití takových těch velkých dutých hrotů, kterými se kypří substrát. Je to něco, co vlastně štve úplně všechny, hráče, údržbáře a podle všeho někdy i ten trávník. My používáme hroty tenké a jemné a tuhle údržbu děláme častěji. Ten proces je úplně stejný, trávník se otevře, větrá, tráva může růst. Není to pro trávník tak náročný zásah, a i když se musí dělat častěji, hráči tenhle typ údržby prakticky nevnímají a hrají vlastně stále na stejně kvalitním greenu… Obchodně to vychází taky dobře, nemusíme dávat slevy, které se v období údržby těmi dutými hroty všude dávají, protože na těch greenech se nedá moc hrát, nemusíme kupovat tolik písku… A tomu trávníku výměna vzduchu a zasakování stačí natolik, že jsou greeny prostě pořád v dobrém stavu.
DÁ SE ŘÍCT, ŽE JE TO TŘEBA ROZDÍL MEZI STAROU A NOVOU ŠKOLOU?
Možná, nevím. My třeba naše greeny taky málo hnojíme. Hnojíme je tak málo, že nám vlastně málo přirůstají a netvoří se na nich tolik plsti. Granulovanými hnojivy je nehnojíme už prakticky vůbec. Poslední roky používáme jenom listovou výživu. A navíc ji ani moc nekupujeme u profesionálních obchodníků s trávníkovými produkty pro golf, ale bereme spíš od dodavatelů pro zemědělství. Protože kdybych koupil nějaký přípravek, který vyrobila třeba britská firma, s krásným obalem, kde bude napsáno, že obsahuje železo, trošku dusíku, mikro prvky, hořčík, draslík, pak nějaké rostlinné výtažky a další bio stimulanty, aby ten trávník byl odolnější stresu, suchu, zasolení a dalším vlivům, tak ten kanystr sice tohle všechno opravdu bude obsahovat, ale v úplně stopovém množství. Museli bychom do toho dávat vagony, spoustu peněz a kupovat to hodně často. To nechceme. Kupujeme u výrobců rovnou čisté suroviny, přírodní látky na ochranu rostlin, které se používají v biozemědělství, takže ani nepodléhají registraci, a mícháme si to sami. Kluci pak jezdí na takovém tom velkém postřikovači se záběrem pět šest metrů a rozprašují na trávník podpůrné přípravky, třeba… Ne, neřeknu ti to, je to moje tajemství. Ale za ty roky se nám osvědčuje, že to opravdu funguje. Jsme schopni si s tou trávou hrát a držet ji ve stavu, že nám málo přirůstá a přitom ji máme krásně zelenou. Ale aby to celé nevyznělo jinak, i my občas používáme granulovaná hnojiva. Třeba v místech, kde hodně jezdí buggyny nebo technika, protože potřebujeme, aby tam tráva rychle regenerovala a rostla. Hnojivo samo o sobě neškodí, i když spousta lidí to dneska zemědělcům zazlívá. Hnojivo je tu proto, aby vyživovalo rostliny, a když se používá dobře, tak ty rostliny ho bezezbytku zužitkují.
KDE SE TYHLE POSTUPY UČÍŠ?
Je to takový koníček, jako vaření. Je to celoživotní vzdělávání a hledání, zkoušení, koukáme, co používají v Kanadě, v Austrálii, v Americe, mám kamaráda Pepu Straku, to je soudní znalec v oboru trávníkářství. S ním se radím a posíláme si vzájemně články…
KAŽDÁ ZEMĚ JE ALE JINAK CITLIVÁ NA POUŽÍVÁNÍ CHEMIE, NENÍ TO TAK?
Jasně. Nejcitlivější jsou severské země. Tam to omezili opravdu hodně, a to podle principu počet zásahů na plochu. Je to povolené množství gramů na metr čtvereční hřiště, i když je potřeba vědět, že ty neošetřuješ celé hřiště, staráš se hlavně o greeny a odpaliště, to je třeba 5 % plochy. Ale tedy nejpřísnější jsou seveřani a hned další země, která je za nimi, je Česká republika. U nás je povolený jeden fungicid, přípravek proti houbovým chorobám, a šest herbicidů, to jsou přípravky proti nežádoucím plevelům. A jsou to navíc přípravky, které jsou velmi bezpečné z hlediska zátěže pro životní prostředí, pro hráče i pro lidi, kteří s nimi pracují.
ŘÍKÁŠ, ŽE TO DĚLÁŠ DVACET LET. JE NĚCO, V ČEM SE TVOJE PRÁCE ZÁSADNĚ PROMĚNILA?
V souvislosti s tím, o čem se bavíme, bych řekl, že jsem se naučil dívat se na věci z druhé strany. To je klíčové. Nesedím u Googlu a nehledám, čím postříkat trávník, aby byl nejhezčí. Hledám, kde se daří hlísticím. Dívám se, jak s tím bojují pěstitelé ovoce a zeleniny… Nehledám, jak to zničit. Musíš na to jít obráceně, najít si ten patogen a zkoumat, co mu vyhovuje a co má rád. Díky tomu zjistíš, kde a proč neroste, a to je to, co potřebuješ vědět a použít. Ale googlit odpověď na otázku, jak zlikvidovat plíseň sněžnou, to nefunguje… My dnes používáme věci jako kapalné železo nebo kyselinu citronovou, která je v potravinářské kvalitě a můžeš si ji dát doma klidně do kompotu. A tohle je podle mě cesta, protože reálně hrozí, respektive je to světový trend, že budou při údržbě trávníků zakázány kompletně všechny chemické látky a zůstaneme u toho, že budeme moct používat jen přípravky nechemického původu. Ale to není problém, výzkum a vývoj jde rychle dopředu a vzniká spousta nových látek na přírodní bázi, které fungují, a my s nimi v krátké době dokážeme chemii nahradit. Aminokyseliny, výluhy z kompostovacích čajů a podobně… A my to už v Hostivaři používáme
A CO SE NAOPAK NEZMĚNILO?
Greenkeepeři. Mám v týmu pár kluků, co u nás pracují od začátku. Nejen že o tom hřišti vědí úplně všechno, ale především ho mají za vlastní, je pro ně důležité, aby bylo co nejlepší. To je ohromná přidaná hodnota.
BAVILI JSME SE ZATÍM „JEN“ O TRÁVĚ, ALE TO, ŽE JE HŘIŠTĚ KRÁSNÉ, NEDĚLÁ JEN TRÁVA. CO SI PAMATUJU, DÁVAL JSI VŽDYCKY VELKÉ ÚSILÍ DO PÉČE O MÍSTNÍ STROMY.
Hlavně jsme tady hrozně moc stromů vysadili. Zůstalo tady pár starých stromů, nejčastěji jsou to břízy, které bohužel postupně prosychají. Nahrazujeme je hlavně javory a duby. Těm to tady docela jde, myslím, že za ty roky jsme tady vysadili na dva tisíce stromů. Hezké na tom je, že si s tím můžeme hrát. Nejsme v chráněné oblasti, takže nepodléháme některým normám, proto jsme sem mohli vysázet i neobvyklé stromy, jako jsou třeba americké duby a americké javory. Ony mají stejný habitus, v létě nepoznáš, že ten strom je tak trochu exotický, ale na podzim se zabarví úplně jinak, do ruda, do červena, pro naše lesy nepřirozeně… Myslím, že hráčům se ta barevnost velmi líbí.
LIŠÍ SE NĚJAK PÉČE O PŮVODNÍ A NOVOU DEVÍTKU?
Výsledkem naší práce musí být, že všechny jamky budou vypadat stejně, bez ohledu na to, která je která. Ale je pravda, že nové hřiště je pořád jakoby hladové, potřebuje doplňovat živiny, potřebuje vyšší péči. Navíc oproti tomu původnímu, které je chráněné stromy a kopci, jsou nové jamky o trochu výš a naklopené na západ, nechráněné, takže daleko víc vysychají.
JAKOU HROZBOU JE PRO VÁS SUCHO, KTERÉ MOŽNÁ V LÉTĚ PŘIJDE?
To víš, že se bojíme. V Hostivaři se snažíme s vodou hospodařit, vlastně nevím, že by to někde jinde dělali podobně jako my. Zadržujeme dešťovku a doplňujeme ji podzemní vodou ze studní a vrtů. Máme tři retenční nádrže, které mezi sebou podle potřeby přečerpáváme. Prostě se staráme. Máme celkem 33 greenů a nemůžeme je nechat uschnout.
POSLEDNÍ OTÁZKA: ZMÍNIL JSI BUGGYNY, ZMĚNILO SE NĚCO OD DOBY, KDY SE POUŽÍVAJÍ?
Nemyslím. Jednou se nám tady mezi sebou hráči málem porvali, když jeden na druhého řval, že jezdí moc blízko ke greenu. Když jsme buggy v Hostivaři zavedli, řekli jsme si, že nebudeme dělat skoro žádná omezení. Na některých hřištích je třeba dovoleno jezdit jen na dvacet metrů od greenu a směřovat buggyny do určitých tras. My jsme to neudělali. No, a občas se stane, že někdo, kdo je na tato pravidla zvyklý, vezme spravedlnost do svých rukou. Nám ale stačí, aby s tím lidi nespadli do rybníka nebo neujeli z areálu. Jsme schopni si s tou trávou hrát a držet ji ve stavu, že nám málo přirůstá a přitom ji máme krásně zelenou. Výsledkem naší práce musí být, že všechny jamky budou vypadat stejně, bez ohledu na to, která je která.