Rozhovory

SKiMU: Novinky z lyžařského areálu

-30. 11. 2021

Letošní lyžařská sezona v Malé Úpě přepisuje budoucnost. Máme pro vás dvě velké noviny a dohromady je to pecka. Předně po třech letech příprav a dvou letech covidových omezení si lyžaři letos poprvé užijí kompletní propojení areálů Pomezky a U Kostela, aniž by museli přejíždět skibusem. Z jednoho areálu do druhého a samozřejmě i zpět se dostanete na lyžích, a to díky napojení sjezdovek Kolbenka, Renerovka a nově otevřeného svahu Trautenberk. Všechny sjezdovky jsou kompletně zasněžované, takže spojení bude fungovat celou lyžařskou sezonu.

Propojujeme

Kdybyste si to chtěli stopnout, počítejte na přesun zhruba půlhodinku. Všechno vždy závisí na tom, jestli bude zrovna na vleku fronta, jaké bude počasí a také jací jste lyžaři. „Obloučky na sjezdovce jsou jen část lyžařských dovedností, na to se dneska trochu zapomíná,“ říká ředitel SKiMU areálu Martin Buček. „U nás si v rámci přesunu lyžaři procvičí i bruslení, jízdu traversem a celkově pohyb na lyžích. Někdy bývá problém vysvětlit dětem, že i tohle musí ovládat. Ve SKiMU to snadno pochopí.“ Nově vybudované sjezdovky rozhodně neslouží jen jako propojovací. Kolbenka má ideální sklon a lyžovat se na ní dá celý den, Renerovka je zase krásný široký svah vhodný pro výuku lyžování.

Propojení obou areálů úplně změnilo ráz údolí Černá Voda v Horní Malé Úpě. Trasa, kterou jezdíval skibus, bude v letošní zimní sezoně upravována a měla by fungovat jako promenádní cesta. Mimochodem, právě tak ji využívali návštěvníci hor zhruba před půl stoletím, tehdy byla prý i osvětlená. To ve SKiMU obnovit neplánují, protože by hosty připravili o fascinující pohled na klenutou oblohu plnou hvězd.

Nemáte lyže? Půjčíme

Další velkou novinkou sezony 21/22 jsou nové a nově vybavené lyžařské půjčovny. Jedna v areálu U Kostela, druhá v centru Hořec na Pomezkách. Areál do vybavení hodně zainvestoval, a tak obě půjčovny nabízejí lyžařům různé typy lyží Atomic, a to včetně nejvyšších řad. K půjčení jsou samozřejmě i snowboardy, boty i helmy.

Horský hotel Hořec aktuálně prochází rekonstrukcí, jejíž první etapa přinese kromě zmíněné půjčovny i vybudování velkého a komfortního zázemí pro čekající lyžaře, servisní centrum a depot. Přibude zde také nová, plně automatická pokladna s nonstop provozem, kde si kromě nákupu lístků budou lyžaři moci vyměnit na internetu zakoupený skipas za čipovou kartu na vlek. Tuto praxi zatím zajišťovaly denní pokladny a v některých dnech to mívalo vliv na plynulost odbavení. V dalších etapách rekonstrukce Hořce pak přibude malý obchod, kavárna s občerstvením, ale i dvoupatrové interaktivní moderní muzeum zaměřené na hory, sníh, zimní sporty a historii Malé Úpy. Chybět nebude ani nový multimediální sál pro koncerty, přednášky, diskotéky, firemní akce nebo večírky.

SKiMU – romantické středisko v srdci Krkonoš

SKiMU – romantické středisko v srdci Krkonoš

Cena záleží na vás

Když už víme „kde“ a „na čem“, zbývá ještě odpovědět na otázku „za kolik“. Ta se letos v kontextu doby dostává do popředí zájmu lyžařů. Jinými slovy – zdražuje se všechno a všude a provozovatelé lanovek a vleků na to také musí reagovat. Ve SKiMU vykročili cestou takzvané dynamické jízdenky, v prvním kroku určené zejména rodinám s dětmi, tedy v rámci SKiMU packu (SKiMU pack = týdenní balíček určený lyžařům, kteří jsou v Malé Úpě ubytováni). „U tohoto jízdného rozlišujeme tři cenové hladiny, nákup jízdenky on-line nejméně 7 dní předem, nákup přes internet do půlnoci předcházejícího dne a nákup na místě v den lyžování. V rámci týdenního rodinného jízdného může včasný nákup představovat úsporu až 40 procent, čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi pak lyžuje od 385 korun na osobu a den,“ říká Martin Buček. V přepočtu na celkovou částku vychází, že pokud si koupíte rodinný SKiMU pack ještě doma alespoň týden předem, můžete za rodinné jízdné ušetřit až 3 200 korun. Potom sleva klesá, při nákupu do půlnoci dne předcházejícího lyžování ušetříte jako rodina 1 600 korun. Ani ti, kdo nákup předem nevyužijí, si nemusí rvát vlasy, SKiMU Pack je sám o sobě zvýhodněný balíček s lyžováním a řadou bonusů, jako jsou vstupy zdarma na sportoviště, kluziště, zvýhodněné ceny půjčovny či lyžařské školy nebo jednodenní skipas na Černé Hoře. On-line nákup lístků podporuje i všechny další produkty a formáty jízdenek SKiMU, při nákupu přes internet do půlnoci přechozího dne platí i pro ně sleva 10 %.

Romantika zůstává

Na závěr by bylo fér říct, co se v Malé Úpě a SKiMU naopak nezměnilo. Je to samozřejmě nekonečná romantika malebné krkonošské vesnice posazené až ve výšce 1 000 metrů nad mořem, celodenní výhled na Sněžku, místní minipivovar Trautenberk a špičková péče o všechny lyžařské svahy, na níž si areál velmi zakládá. Tak hezkou zimu. ◾

Pro naše členy: V každém měsíci zimní sezony (leden, únor, březen) získáte jeden celodenní skipas ZDARMA.
Více info na www.skimu.cz/ghc

Martin Buček Ski areál Malá Úpa

Martin Buček Ski areál Malá Úpa

Dovolená budoucnosti je hlavně bez stresu,
říká ředitel lyžařského areálu Martin Buček

V loňské sezoně jste významně zainvestovali nákup lyží pro místní půjčovnu, letos si je lyžaři doufejme konečně i obují. Jakou váhu kvalitní půjčovně lyží dáváte?

Velmi významnou. Myslíme si, že právě tak vypadá budoucnost lyžování. Říkám tomu „s rakví do hor už nikdy víc“. Povinnost zajištění kvalitního vybavení a péče o lyže se postupně přenese na provozovatele lyžařských areálů. Tak jako si kupujete dopředu pobyt na horách, budete si výhledově objednávat i ostatní služby. A lyže budou jedny z prvních, kterých se to dotkne. Na internetu si zarezervujete pokoj, pak si vyberete lyže a až přijedete do chalupy, budete je od nás mít nachystané.

Jak to udělám s lyžařskými botami?

Tam takový pokrok nečekám, především proto, že boty vám musí padnout. Potřebujete, aby jejich tvrdost odpovídala vašim lyžařským schopnostem, aby byly dobře vyšlápnuté, ideálně i vypečené. Ale jsou další věci, které se do on-linu přesunou.

Dejte příklad.

Nákup lístků, to především. Aktuálním trendem je něco, čemu se říká dynamické jízdné, právě to můžete získat za velmi výhodnou cenu, pokud si koupíte permanentky předem. Stejně tak si ale rovnou zarezervujete stůl v některé z místních vyhlášených restaurací nebo koupíte lístky na koncert. Když člověk jede na letní cestovatelskou dovolenou, plánuje si den po dni, kde nakoupí, kde přespí, co chce přes den vidět. U lyžování jsme takhle nikdy nepřemýšleli a pak se dostáváme do stresu. To bychom rádi odbourali.

Nebude to ale nový stres, plánovat dopředu a pak to všechno stihnout oběhat?

Proč by měl? Každý má přece jiné tempo a každý žije jinak aktivně a přesně tak si můžete dovolenou upravit. My jen chceme připomenout vám, že nemusíte půl hodiny před večeří zjistit, že vaše naplánovaná restaurace je plná, že nemusíte až na místě shánět lyže nebo lyžařského instruktora. Nákup přes e-shop je pro většinu z nás dneska rutinní akcí a tak, jako vám dneska e-shopy rovnou nabídnou další doplňky, k oblečení ponožky nebo kabelku, k mobilu sluchátka nebo nabíječku, budeme my říkat, že by k pobytu bylo dobré zakoupit ještě jízdenky, půjčit si lyže a objednat lyžařskou školu pro dítě. Upozorníme vás, že ve středu bude koncert a v pátek přednáška s horolezcem. Vy si jen vyberete to, co je pro vás důležité nebo na co se těšíte a to si zařídíte. A když se něco změní, prostě to přesunete nebo zrušíte.

Zmínil jste lyžařské instruktory. je to tak, že i jejich práce ubírá rodinným dovoleným stresu?

Jednoznačně. Rodič, který se rozhodne učit své dítě lyžovat sám, je jistě obdivuhodný, měl by ale být také soudný. Měl by vědět, zda opravdu dokáže udržet nervy na uzdě, až to jeho dítěti na začátku nepůjde, současně by měl vědět, že i jeho dítě se bude k cizímu učiteli chovat řekněme trochu jinak. A hlavně, že nebude své dítě učit základní chyby, které dělá nebo dělal on, které kdysi učili jeho. Každý rodič se těší, že si se svým dítětem zalyžuje. Právě díky lyžařské škole si tenhle sen může splnit třeba už čtvrtý den na horách. Bez stresu. A bavit to bude všechny. ◾