Téma

5 tipů, jak myslet pozitivně a snížit své golfové skóre

-27. 6. 2021

Emoce ke sportu patří. Tak to prostě je. Platí to i pro golf. A jedním dechem je třeba dodat, že negativní myšlení, neustálá sebekritika a nekonečné analýzy právě pokažené rány dokážou každého hráče – začínajícího, ale třeba i se singl handicapem – notně „vykolejit“ a proměnit golfovou rundu leckdy doslova v očistec. Naštěstí jen ten golfový, na jehož konci je skóre, které nepotěší ani oku nelahodí.

 

Co s tím? Dalo by se to odbýt jednoduchým výrokem, že každá rada je drahá. Ale to neuděláme. Pravda, nejsme žádní sportovní psychologové, ale golf hrajeme a sledujeme už nějaký ten pátek. A také to, co se kolem něj děje. Včetně názorů skutečných odborníků.

A když k tomu přidáme své vlastní, leckdy i bolestivé golfové zkušenosti, můžeme namíchat koktejl několika rad a tipů, jak si při hře udržet pozitivní mysl. A tím vykročit i za lepším skóre.

  1. Soustřeďte se na to, co chcete, ne na to, co nechcete

Nejspíš to zažil každý golfista. Stojíte na odpališti a čeká vás rána přes vodu. A do hlavy se vloudí myšlenka, hlavně abych neposlal míček do vody. Vodu můžete klidně vyměnit za jakoukoliv jinou překážku, která vám stojí v cestě: hustý rough, hluboký bunker, …

Nepusťte si takové myšlenky do hlavy. Naopak, pokaždé si řekněte, kam budete hrát. Střed fairwaye nebo její pravá či levá strana. Na tříparu klidný střed greenu. Zkrátka jako by v cestě žádné překážky nebyly. Budete sami překvapeni, kolik překážek dokážete během osmnácti jamek tímto přístupem „vymýtit“.

  1. Představujte si svou ránu i její provedení

To je vlastně tak trochu pokračování úvodního bodu. Stojíte na týčku a je fajn, když si v hlavě nastavíte, kam chcete, aby míček dopadl a jak bude vaše rána vypadat. Zkrátka provést jakousi vizualizaci svého úderu. To je věc, kterou dělá i řada těch nejlepších hráčů na světě. Nejspíš i proto jsou mezi těmi nejlepšími…

  1. Zbavte se všech negativních řečí a sebekritiky

Existuje průkazná korelace mezi tím, co si hráči říkají před golfovým úderem a po něm, a jejich výkonem během kola. V podstatě platí, že čím víc negativních výroků a sebekritik, tím vyšší skóre na osmnácti jamkách.

Pravdou je, že podobná souvztažnost mezi pozitivním myšlením a přesnými ranami není už tak průkazná, ale jak už bylo řečeno, korelace mezi špatným myšlením a nepovedenými ranami je výrazně vyšší, což potvrzují i opravdoví sportovní psychologové.

Co z toho plyne? Snažte se své emoce po odpalu co nejvíce držet na uzdě. Nenechte se příliš unést, když trefíte skvělou ránu, a rozhodně nepropadejte skepsi, když se rána nepovede a vyrobíte „tlusťocha“, „topinku“ či  jiný druh bídné rány.

A platí to i na greenu. Neproklínejte se za příšerný trojputt, ale naopak i v takové chvíli najděte něco pozitivního. Třeba si řekněte, že jste dost dobří na to, abyste na další jamce tuhle ztrátu vymazali. Nebo najděte útěchu v tom, že i ti nejlepší hráči světa dokáží trojputt vyrobit.

  1. Zůstávejte stále v přítomnosti

Když jdete po zmíněném trojputtu na další odpaliště, pusťte ho už z hlavy. Vrtat se v tom, proč se to stalo, ničemu nepomůže. Určitě ne se naladit na nadcházející odpal. V tu chvíli je důležité zůstat v přítomnosti, minulost už nechat za sebou.

Zapomeňte na předchozí jamku, soustřeďte se na ránu, která je před vámi. Párkrát se zhluboka nadechněte, proveďte svou obvyklou rutinu před odpalem a myslete jen na to, že předvedete svůj nejlepší švih.

I v tomto případě platí to, co dobře vědí ti nejzkušenější a nejlepší golfisté – to, že golf se hraje hlavně na „pětiapůlpalcovém hřišti“ v prostoru mezi vašima ušima. Ve vaší hlavě.

  1. Věřte si. To je zkrátka nutnost

Hráli jste už někdy kolo, ve kterém vám všechno vycházelo, až najednou jako blesk z čistého nebe přišla chyba, totálně nepovedený švih, a najednou byla všechna sebedůvěra, kterou jste předtím měli, pryč?

S největší pravděpodobností se začnete horečně zabývat svým švihem a proč selhal. A než se nadějete, jste na cestě k hodně vysokému skóre a propadáte se stále hlouběji a hlouběji.

I v tomhle se sportovní psychologové, ti opravdoví, shodují. Svému švihu musíte věřit a smířit se s tím, že tady s vámi bude na všech osmnácti jamkách. Ať už se propadne až do golfového pekla, nebo vás ještě vynese do nadoblačných výšin.

Samozřejmě platí i to, že váš švih nemusí být ani ideální, ani bezchybný, ale tím, že ho začnete řešit při hře, věci jen zhoršíte. ■