Představujeme

Investujte do nemovitostí

-29. 11. 2020

Všude slyšíme, jak se tisknou peníze, a každý investor se ptá, jak se bránit inflaci. Nemovitosti na pronájem jsou nejoblíbenějším nástrojem investorů v České republice. A proč tomu tak je? Každý chce kupovat to, na co si může sáhnout, a současně si na to může ještě vzít levný úvěr až do 90 % kupní ceny.

Během koronaviru se zájem o investice do nemovitostí ještě zvýšil, protože se lidé báli o své peníze na účtech. Za devět měsíců se tak zvýšila cena bytů v Praze o 12,6 %. Pro srovnání, průměrný nárůst ceny bytů v Praze během posledních dvaceti let nepřesáhl 8 % ročně.

K tomu je však třeba přičíst ještě výnos z nájemného, které v posledních dvaceti letech roste o 5,9 % ročně. Průměrné snížení nájemného o 10 % v průběhu jarní vlny koronaviru způsobilo jednorázové uvolnění bytů z Airbnb a šlo pouze o dočasný trend. Všichni víme, že ani koronavirus nezmění rychlost výstavby bytů, nesníží cenu stavebních prací, zvláště když mnoho levných pracovníků ze zahraničí od nás takřka uteklo. Současně se do Prahy rok co rok přistěhuje 10 až 15 tisíc lidí. Za stejnou dobu, tedy za rok, ale v Praze přibudou pouze 4 000 nových bytů. Toto všechno zvyšuje ceny pražských bytů a při silné ekonomické krizi se u bytů na dobrém místě očekává pouze pozastavení růstu cen. Podobně jako tomu bylo v roce 2009 při finanční krizi.

Ve společnosti Bureš & partneři připravujeme investorům plán, hledáme vhodné byty, připravíme úvěr, byt(y) pronajímáme a následně i spravujeme. Jak správně vybrat nemovitost pro vaši investici a s čím vším je nutné počítat při sledování výnosnosti investice společně probereme na Businessovém setkání na golfu s Davidem Burešem v lednu 2021.

David Bureš je specialista na investiční nemovitosti, který se přes 20 let zaměřuje na investiční nemovitosti v Praze. Ve svém portfoliu má více než 1 200 klientů, kterým spravuje nemovitosti v hodně 1,2 miliardy korun.

Jeho tým vždy zajišťuje celý proces. Začíná přípravou plánu, kdy zjistí, jak velkou měsíční rentu a za kolik let investor potřebuje, což jasně určí potřebný počet bytů k nákupu. Následně řeší vyhledávání vhodných bytů, přípravu úvěrů, přípravu bytů na pronájem, vyhledání nájemníka a pak i samotnou správu. Investor se nemusí o nic starat. Pro velké klienty pak ve spojení s Havel & Partners dokáže zajistit diskrétní nákupy bytů přes nově vytvořenou společnost či svěřenský fond.