Rozhovory

Padla hole in one. A ne jedna

-26. 11. 2019

Dvakrát během pouhých dvou týdnů. Obě ve středu, obě na turnaji. Jedna na devítce, druhá na sedmičce. Ano, na sedmičce. Jednu zahrál David, druhou Marek. Oba poprvé v životě.

DAVID CULEK, HOLE IN ONE

Golf hraje od roku 2008. Jednou mu kamarád nabídl, ať si jde zahrát, že ho vezme do Staré Boleslavi na hřiště. Jeli dopoledne, nikdo jiný na hřišti nebyl. David na první jamce zahrál 17 ran, než dostal míček do jamky, ale tak strašně moc ho golf začal bavit, že u něj zůstal. Hostivařskou devítku hrál asi čtyřicetkrát, štěstí s hole in one měl poprvé.
► 11. září 2019
► jamka číslo 7
► 208 metrů
► HCP 9,1

Zářijové středeční ráno tráví David Culek s přáteli na golfu v Hostíku. Hra se mu zvláť nedaří, rány nevycházejí podle jeho představ, když tu – na odpališti jamky číslo sedm – uvolněně švihne a míček mu zmizí z očí. A je z toho hole in one!

JAK SE VÁM TEN DEN HRÁLO?
Ten den se mi hrálo dobře, jako vždy, když jsem na golfu. Protože hraju s přáteli, je pohoda a naštěstí většinou vyjde i pěkné počasí. Co se týká mé hry, tak ta byla šílená, totální šrot až do oné osudné rány. A z té se mi potom tak rozklepaly ruce, že jsem zbylé dvě jamky opět zahrál hrozně.

JAKOU HOLÍ JSTE SEDMIČKU HRÁL?
Trojka dřevo.

A JAKÝM MÍČKEM?
Beru ten, který najdu v bagu. Tento si myslím, že byl Taylormade, ale vůbec netuším typ. Stejně jsem ho hned na devítce utopil.

POPIŠTE PROSÍM VAŠI RÁNU.
Normálně sedmičku hraji na dvě wedge. Tím, že jsem celý turnaj hrál tragicky, vyloženě jsem si zkoušel, zdá má cenu pokusit se o green první ranou, protože kamarád Libor ve flightu takto sedmičku hraje. Tak jsem hodil míč na zem a úplně uvolněně jsem švihnul. Rána krásně odletěla z odpaliště, prolítla mezi stromy ve vodní překážce a letěla směrem na vlajku. Nikdo z nás neviděl, kam dopadla. Když jsme přišli na green, viděli jsme místo, spíš díru na greenu, kam rána přistála, a já šel hledat míček. Šel jsem za green, prošel vyšší trávu, koukal pod stromky, dokonce jsem šel až na fairway jedničky a tam hledal u překážky s vodou, nikde nic. Tak jsem jen pokrčil rameny a řekl ostatním, ať jdou hrát, že to škrtnu, že mi stejně už o výsledek nejde. A v ten moment kamarádka, která šla puttovat a vyndávala vlajku z jamky, zjistila, že míček je v jamce. Neskutečná náhoda, hned bylo veselí a mně to došlo až po chvilce.

CO VÁS JAKO PRVNÍ NAPADLO?
Asi úplně první, že je super, že jsem ten míček našel. Pak mozku došlo, co se stalo, a měl jsem ohromnou radost. Pozval jsem všechny z flightu na prosseco. ■

MAREK NOS, HOLE IN ONE

Golf začal hrát před dvěma lety, dlouho po něm ale pokukoval a lákalo ho to. Věděla to i jeho tehdejší přítelkyně, která ho nakonec ke golfu přivedla. Hostivařskou devítku hrál sotva desetkrát, o to větší byla jeho radost, když zjistil, že má po prvním úderu odehráno.
► 25. září 2019
► jamka číslo 9
► 123 metrů
► HCP 15,5

Osm let byl partnerem našich HCP střed FINEP, který vložil do turnaje speciální cenu – byt v hodnotě 2,8 milionu korun. Podmínkou pro jeho získání bylo zahrát během ranního turnaje devátou jamku na jeden úder. Hole in one se v Hostivaři tu a tam přihodí, ale ne při středečním HCP turnaji. Nikdy. Nikomu! A to jsme si to tolik přáli. Letos FINEP svou nabídku nezopakoval – a hole in one padla. Marka ale těší dobrý pocit z životní rány. „Dostal jsem poukaz na masáž. Taky dobrý,“ směje se.

JAK SE VÁM TEN DEN HRÁLO?
Bylo pochmurné deštivé ráno. I přesto, že jsem do deváté jamky hrál svůj osobní par, tak jsem se už docela těšil do klubovny.

JAKOU HOLÍ JSTE DEVÍTKU HRÁL? 
Jamka byla odhadem 123 metrů, normálně tam hraju devítkou, ale foukalo lehce proti a i ten déšť… tak jsem vzal radši osmičku. Byla to Titleist AP3.

JAKÝM MÍČKEM JSTE HRÁL?
Titleist Pro V1.

POPIŠTE PROSÍM VAŠI RÁNU.
Protože jsem si zvolil osmičku místo devítky, předpokládal jsem bezpečně dopad na druhou půlku greenu. K mému štěstí jsem to trefil lehce špičkou podle odezvy od hole, ale hůl to v pohodě pobrala. Každopádně mi to ubralo 3–4 metry, a to bylo přesně to, co jsem potřeboval. Zároveň šla rána hezky lehce doleva a snesla se po větru na střed.

JAKÝ BYL VÁŠ PRVNÍ POCIT, KDYŽ JSTE TO ZJISTIL?
No, předně jsem viděl míček zmizet, a tak jsem přemýšlel, jaký že to je na greenu reliéf. Pak jsem viděl lidi na jedničce na odpališti jásat, tak až v tu chvíli mi to došlo. Byl to moment obrovského překvapení. Ale ani jsem to nijak neoslavil. Byla to taková zmatená atmosféra ranního deštivého turnaje. Sám jsem v golfu relativně nový a nikdy jsem neviděl nikoho zahrát hole in one, natož to sám dát. Lidi se rozutekli do práce nebo do tepla a bylo po srandě. Možná škoda, ale na druhou stranu radši slavím dlouhodobější a vydřené výsledky. I tak je to skvělý pocit, když se poštěstí něco, na co většina golfistů čeká celý život. ■