Téma

Hole v zimě neuklízejte

-26. 11. 2019

Budete je potřebovat.

Patříte mezi ty, kteří na zimu dávají hole do sklepa nebo garáže a opráší je zase až na jaře? A proč vlastně? I v zimě se dá trénovat, pohodlně v indooru nebo tepleji oblečení venku. Že nevíte, jak na to? Vyzkoušejte třeba tip Šideri Váňové, profesionální golfistky, která hájí barvy Hostivaře i v zahraničí. Ani ona se indooru nebrání. Když přes zimu nevypadnete ze cviku, na jaře pro vás bude na hřišti všechno jednodušší.

Abyste se nechali přesvědčit snáze, přidáme vám navíc pár důvodů, proč si zajet do Hostivaře, i když počasí při pohledu z okna třeba zrovna moc hezky nevypadá. Naše Andrea pro vás i letos nachystala akce, na kterých vás ráda uvidí. Vyrazte s přáteli, rodinou nebo dětmi. Na co se můžete letos těšit?

HRAJTE HOPALO O MASÁŽ V SAMUI SPA
I letos hrajeme HOPALO. Vyberte si na simulátoru hřiště, které chcete, a nastavte simulátor na autoputt 2 metry. Když zahrajete alespoň jednu jamku v paru, zařadíme vás do osudí, ze kterého budeme každý měsíc losovat pět výherců thajské masáže v Samui Spa. Kolik parů zahrajete, tolikrát bude vaše jméno v osudí. Stačí po hře vytisknout skóre kartu a odevzdat i s kontaktem na vás na recepci. Začínáme 1. prosince 2019 a končíme 31. března 2020. To znamená, že losování můžete stihnout celkem čtyřikrát.

TRADIČNÍ THAJSKÁ MASÁŽ
Milan Novák, jednatel špičkového wellness Samui Spa v Praze 9 – Letňanech, thajskou masáž doporučuje. Sám je golfista, a tak moc dobře ví, co tělo po sportovním výkonu potřebuje. „Tradiční thajská masáž je souborem mistrných technik, při kterých se spojují prvky akupresury na energetické body těla s prvky jógy. Terapeutka postupně uvolňuje celé tělo, od konečků prstů na nohou až po temeno hlavy. V důsledku toho se postupně uvolňuje napětí a zmírňuje bolest svalů a kloubů. Terapie obnovuje zdravý krevní oběh, což napomáhá k prokrvení končetin a především mozku. Proto jsou efekty masáže mimo jiné psychické uvolnění a kvalitní spánek. Masáž je také velice vhodná jako rekonvalescence po úrazech. Tradiční thajská masáž je proti jiným relaxačním či rekondičním procedurám možná o trochu tvrdší, ale přináší celkovou relaxaci těla, pocit nově nabité vitality a duševní rovnováhy. Budete nadšeni.“

PRVNÍ ODPAL ROKU
Odpočatí po Vánocích s nově nabitou energií, se kterou jste vstoupili do nového roku, si přijďte odpálit první golfové míčky roku 2020. Novoroční odpal proběhne v pondělí 6. ledna 2020 od 18:00. Nezapomeňte si s sebou vzít míček pro štěstí. V klubovně u krbu se pak ohřejeme a opečeme si společně špekáčky. Uvidíme vás na Novoročním odpalu?

PRO TURNAJOVÉ NADŠENCE
Ani v zimě nezahálíme a pro ty z vás, kteří hrají rádi turnaje i v zimě, jsme připravili simulátorové soutěže. Hned po novém roce začínáme. Všechny turnaje startujeme dopoledne.
► Úterky patří Masters 50+. Zapište si do kalendáře pět termínů a přijďte si zahrát a pobavit se. 7. ledna, 21. ledna, 4. února, 18. února a 10. března.
► Středy si užijí všichni. Turnaj, který je určen pro všechny muže, ženy, děti. HCP středu si můžete zahrát 8. ledna, 22. ledna, 5. února, 19. února a 11. března.
►Čtvrteční rána jsou rezervována pro dámy, Dámská tour pokračuje i v zimě. Zveme všechny hráčky 9. ledna, 23. ledna, 6. února, 20. února a 12. března.
►Každou druhou sobotu v měsíci si simulátorový turnaj mohou zahrát i děti. Přivezte je na dětský turnaj do Hostivaře 11. ledna, 8. února a 14. března.

V INDOORU TRÉNUJÍ I DĚTI
Ani děti v dětských kurzech přes zimu golf nepodceňují. Od listopadu do března hrají pod dohledem našich trenérů na simulátorech, odpalují míče z rohoží a přesné putty trénují na indoor putting greenu. Když to počasí dovolí, trénují i venku. Do dětských kurzů můžete zapsat své děti i v průběhu roku. V případě zájmu pište na kurzy@golfhostivar.cz. ■

Šideri Váňová
profesionální golfistka

1/ MÁŠ NĚJAKÝ TIP NA INDOOR TRÉNINK?

Dejte si deset míčů od jednoho do deseti metru za sebe, dodržte rozestup mezi balonky jeden metr. Začněte na nejkratším, snažte se vnímat, jak moc velký nápřah použijete, a pokračujte postupně až na poslední. U metrového puttu by měl být nápřah nejkratší a u posledního nejdelší. U puttování by nikdy neměl být stejný nápřah na různé vzdálenosti. Na rozdíl od dlouhých ran se u puttů skrz balon neakceleruje – nezrychluje, a tudíž musí být vidět rozdíl v nápřahu na dvoumetrový putt nebo na pětimetrový.

2/ JAKÁ JE TVOJE ZIMNÍ PŘÍPRAVA?

Mám ji rozdělenou do více fází – golf, kondiční příprava, rehabilitace a mentální příprava. Ta golfová trvá asi měsíc a zaměřujeme se v ní na úpravu a změny švihu. V indooru trávím zpravidla čtyři až pět týdnů a při tréninku se nezajímáme o to, jak míče létají, ale hlavním úkolem je opravit chyby, které vznikly v průběhu sezony. Pak pokračuje příprava v zahraničí, tam už se na tréninku snažíme hlavně o přesnost ran. Moje přípravná část není moc dlouhá, protože sezona končí v půlce prosince a nová začíná už v půlce února. ■

V ZIMĚ ZA TEPLEM
Zimní období často využijí golfisté ke golfové turistice. Zabalí si hole, kraťasy, opalovací krémy a vyrazí směr letiště. Zeptali jsme se vás
na Facebooku, kam rádi jezdíte, inspirujte se. Anna Cervenova doporučuje severní Kypr, kde je krásné hřiště a krásné výhledy.
Martin Snajdr nedá dopustit na Japonsko, v okolí Tokia se víceméně hraje celý rok. Ale jaro a podzim tam opravdu stojí za to. Pokud budete chtít do Japonska vyrazit, koukněte se na volný tee time na hřištích Hakone Kohan, Taiheiyo Club Ichihara, Oak Hills, Taiei nebo třeba Mille feuille.