Sloupek

Když je golf týmový sport

-29. 11. 2018

Barbora Soukupová

 

Ryder Cup je pro hráče obrovská čest a prestiž a svým způsobem odměna za náročnou právě končící sezonu. Souboj Evropy proti Americe, starý proti novému kontinentu. Podle tabulek měla být dominance Ameriky jasná, ale američtí hráči nejsou zvyklí tak často hrát jamkovku a foursomy a fourbally. Francouzské hřiště Le Golf National nedaleko Paříže je na konání události rozměru Ryder Cupu jako dělané.

 

Když jsem viděla rozcvičovat se na putting greenu Tigera Woodse, vedle něj Phila Mickelsona, Justina Rose, Rory McIlroye a další z hráčů, byl to neuvěřitelný zážitek…

Davy golfových fanoušků vytvořily hráčům neopakovatelnou elektrizující atmosféru. A že si obzvláště evropští hráči fandění užívali. Tisíce lidí tleskajících ve stejném rytmu a vyvolávajících jména jednotlivých hráčů, to byla vlna, na které jel tým Evropa. Na rozdíl od amerických hráčů, kteří jsou spíše individualisté, tvořili Evropané opravdu tým a hráli srdcem. Kapitánovi evropského týmu Thomasi Björnovi se podařilo najít skvělý recept na poskládání jednotlivých dvojic. Obzvláště Ital Molinari a nováček soutěže Fleetwood vytvořili neporazitelný tým, který si získal přezdívku Moliwood, odkazující k americkému Hollywoodu. Doma u televize máte skutečně asi větší přehled o hře
a stihnete vidět víc okamžiků a detailů, ale nic nenahradí atmosféru turnaje, jako je Ryder Cup přímo na hřišti. Když jsem viděla rozcvičovat se na putting greenu Tigera Woodse, vedle něj Phila Mickelsona, Justina Rose, Rory McIlroye a další z hráčů, byl to neuvěřitelný zážitek, taková koncentrace skvělých golfistů!

Nejvíce mě zaujala jejich schopnost soustředit se v tom ruchu a mumraji, ale zároveň u toho i navázat kontakt s diváky a užívat si týmového ducha turnaje. Ryder Cup se hraje každé dva roky, příští se tedy bude konat 25.–27. září 2020 ve Spojených státech na hřišti Whistling Straits ve státě Wisconsin. Na tomto hřišti se konalo PGA Championships v letech 2004, 2010 a 2015.

Už teď se těším!

Na fotce je s Bárou španělský golfista José María Olazábal, dvojnásobný vítěz Masters a několikanásobný účastník Ryder Cupu.