Reportáž

Pojď trénovat

-22. 6. 2024

Většina dětí ráda trénuje dlouhé rány, protože krátké přihrávky je nebaví. Jenže, kolik užijete  na hřišti drivů a kolik krátkých  ran? A bude děti bavit, když  se jim nebude dařit?

Většina rodičů objíždí se svými  dětmi o prázdninách turnaje.  A tréninky chippů a puttů jde  almužnou. Jenže bez nich to vážně  nejde. Trenér Roman Chudoba  nám dal pár tipů, jak trénovat  přes léto. Tak, abyste vy, ale  hlavně vaše děti, viděli rychlé  pokroky, protože to je nejlepší  cesta k tomu, aby se i trénink  stal zábavou. Hráči výkonnostní  skupiny Lukáš Vala a Alex Malý  mají jedinou radu: Pojď trénovat.

TRÉNINK 1: PRAVÍTKO
Zhruba metr dlouhé pravítko si  dáme před jamku, přičemž vzdálenost od jamky je na vás, tak,  aby konec pravítka směřoval na  střed jamky. Položíme míček na rysku 10 cm  od kraje, to proto, aby v nápřahu  i přošvihnutí byla vidět linie  pravítka. Cílem je, aby míček opustil  pravítko až na jeho konci (tj.  za dalších 90 cm od doteku  putteru) a aby neutekl nalevo  ani napravo. Pokud míček uteče  z pravé strany, znamená to, že  hůl přišla v místě úderu k míčku  otevřená. Pokud míček sjede  z levé strany, znamená to, že hůl  v momentě úderu byla zavřená.  U tohoto cviku není až tak důležité, aby míček skončil v jamce,  jde nám o to, aby opustil pravítko až na konci a roloval rovně.

TRÉNINK 2: TÝČKA
Vezměte si čtyři týčka a najděte  si jamku, která je umístěna na  greenu v mírném svahu.Týčka  si dejte do vzdálenosti metr,  metr a půl do kříže, to znamená,  že jedno týčko bude rovný putt  do kopce, jeden z kopce, točený  zleva doprava a zprava doleva. Cílem cvičení je rozdílné puttování. Když začnu na prvním  stanovišti, nejjednušší je putt  rovný do kopce a zahrát míček  do jamky. Přejdu na druhé stanoviště — míček točený zprava  doleva. A postupně pokračujte  dál. Každá minela vás v rámci  hry vrací na začátek, hru můžete  hrát ve více hráčích. Celý cvik  je dobrý na to, že hráč hraje pod  tlakem, jako při turnajích, a to  i když hraje sám. Když cvik dokončíte, hra nekončí. Posuňte  všechna týčka o metr dál a začněte znovu. Až zahrajete 8 puttů  najednou, každý na jeden úder,  můžete si říct, že máte hotovo.

TRÉNINK 3: KRUHY
Většina hráčů se při krátké  ráně soustředí na to, kde míček  skončí. Tohle je dobré cvičení na  to, aby skončil opravdu tam, kde  chcete.  Na tenhle trik budete potřebovat  plastové kruhy o průměru alespoň 50 centimetrů. Nemáte­li  kruhy, nevadí, použijte třeba  ručník, kryt na bag, nebo si vytyčte čtverec z týček. Položte je na green asi dva až  tři metry od sebe, kde je jamka,  není důležité, pro cvičení ji nebudeme potřebovat. Stoupněte  si potom do vzdálenosti deset až  patnáct metrů od toho nejbližšího kruhu.  Trénujeme chip a zajímá nás  první dopad míčku. Neřešte,  kam se pak odkutálí, tomu se  budeme věnovat jindy. Zahrajte  na tři údery na nejbližší chip,  počítejte si úspěšnost. I když se  netrefíte třikrát, nevadí, pokračujte dál na vzdálenější chip.  S kruhy i volbou pořadí můžete časem zkusit variovat, uvidíte,  jak rychle získáte cit pro rozlišení metrové nuance vašeho chipu.

TRÉNINK 4: HOLE
Položte si na green šest holí za  sebou s rovnoměrným metrovým rozestupem. Kde je jamka  není důležité, pro tohle cvičení  není potřeba. Hrát budeme  v dráze kolmo na ležící hole.  Cílem je naučit se odhadnout  vzdálenost při puttování. Stoupneme si, abychom nebyli  v zákrytu s holemi, ale mírně ze  strany, ve vzdálenosti deset až  patnáct metrů od holí. Trénink  začínáme nejdelšími údery,  hrajte tedy tak, aby se váš míč  zastavil v úrovni mezi poslední  a předposlední golfovou holí.  Zahrajte tři rány, potom úder  zkraťte tak, aby se úder zastavil  mezi čtvrtou a pátou holí a postupně se přibližujte k místu,  kde stojíte. Uvidíte, jak rychle  získáte cit pro zkrácení či prodloužení vašeho puttu o jeden  metr. Nehrajeme na samotné  hole, ale do výseče mezi jednotlivé hole.

Lukáš Vala

12 LET, HCP 14,8
GOLFOVÝ VZOR: TIGER WOODS
SEN: JEDNOU BYCH CHTĚL BÝT GOLFOVÝ PROFÍK

Ke golfu ho před šesti lety  přivedl táta. Nejdřív ho s sebou  bral jako caddieho, ale časem  z něj vyrostl prima spoluhráč.  Nebo protihráč?

CO TĚ NA GOLFU NEJVÍC BAVÍ?
Hraní golfu, turnaje a spoluhráči  z výkonostky. Největší radost  mám, když proměním dlouhý  put a udělá to „ten“ krásný zvuk.
CO TI V GOLFU JDE  DOBŘE A CO NAOPAK  POTŘEBUJEŠ TRÉNOVAT?
Jde mi krátká hra — rány do  greenu a putty. Potřebuji zlepšit dlouhou hru — asi hlavně  driver a fairwayové dřevo. Chci  být i delší, abych mohl hrát více  greenů v regulaci.
CO JE PODLE TEBE NA  GOLFU NEJTĚŽŠÍ?
Být v klidu, nevztekat se a udržet pozornost.
KDO Z VAŠÍ RODINY HRAJE GOLF?
Táta, teda když mě zrovna neveze na turnaj. Mladší sestra  začíná v dětských kurzech a babička s dědou to taky zkouší,  hlavně na akademii. Máma zatím nechce.
 JAKÝ JE ROMAN TRENÉR? Na Hostíku jsem začal trénovat  v roce 2018 v dětských kurzech  START golf, pak jsem přešel do  kurzu PLAY golf k Romanovi.  Dneska u něj trénuji individuálně. Radí mi moc dobře, mám  ho rád. Občas ho teda neposlouchám, to bych měl zlepšit.
JAKÉ MÍSTO V HOSTIVAŘI MÁŠ RÁD?  Jamku 8 (z 18ti jamkové varianty  hřiště), jak je tam mazlík, já mu  říkám praso­stonožka. Hraju ještě z červených odpališť a daří se mi tam často zahrát birdie.

Alex Malý

12 LET, HCP 14,4
GOLFOVÝ VZOR: GAVIN GREEN
SEN: CHTĚL BYCH BÝT PROFESIONÁLNÍM GOLFISTOU,  A PAK SPORTOVNÍM KOMENTÁTOREM.

Táta je bývalý tenista, proto  hrál Alex dlouho tenis.  Maminka zase závodně  lyžovala, takže zimní aktivity  byly také jasné. Golf byl pro  Alexe jen občasná zábava.  Před čtyřmi lety, v covidu, ale  vyměnil oblíbený fotbalový míč  za ten golfový a začal jezdit  se svým starším bráchou na  hřiště. A už na golfu zůstal.

CO TĚ NA GOLFU NEJVÍC BAVÍ?
Ten pocit při dobře trefeném  míčku — to mě nikdy neomrzí.  A pak se mi líbí poznávat nová  hřiště a kamarády při turnajích.

CO TI V GOLFU JDE A CO NAOPAK  POTŘEBUJEŠ TRÉNOVAT?
Železa jsou mojí silnou stránkou, víc musím zamakat na příhrách a celkově krátké hře.

CO JE PODLE TEBE NA  GOLFU NEJTĚŽŠÍ?
Koncentrace při turnaji po nepovedené ráně. Jako například při  prvním regionálním turnaji této  sezóny. Hluboká…déšť, vítr a neskutečná zima. Můj první turnaj  ze žlutých odpališť a ve flightu  se mnou šli kluci, kteří byli minimálně o hlavu vyšší… Vidím  jak odpalují daleko a najednou  si přestávám věřit. Nepovedla  se mi rána oblíbeným dřevem  a pak ani turnaj. To ale ke golfu  patří a překážky se musí překonávat, takže hned týden na to na  Slapech už jsem hrál líp. Golf je  těžký sport a hráč se musí neustále učit a zdokonalovat.

KDO VŠECHNO Z RODINY HRAJE GOLF?
Jsme sportovní rodina. Bratr  Kája je v Hostivaři také ve výkonnostní skupině, golf miluje  a hraje každý den. Táta je velký  milovník golfu a dobrý golfista.  Máma golf hraje pro radost,  protože nás vozí na tréninky  a turnaje. Chodíme a  hrajeme  s rodiči cvičná kola, a když se  podaří a můžeme jít jen tak společně nějaké hezké hřiště, tak je  to moc fajn.

JAKÝ JE ROMAN TRENÉR?
Přísný, spravedlivý, vtipný,  Slávista — prostě borec. Jsem rád, že mě trénuje.

JAKÉ MÍSTO V HOSTIVAŘI  MÁŠ NEJRADĚJI?
Driving — rád trénuju rány.  A putting green, protože tu  hrajeme s klukama puttovací  soutěže. Taky se mi moc líbí  jamka č. 10.