Talbot

Reportáž

Automobilové klenoty 2023

-25. 6. 2023

Bylo to zřejmě poprvé, co se u nás na jednom hřišti sešli dva světoví šampioni. Řeč tentokrát není o golfu, ale o automobilismu. Galerie Golf Hostivař pořádala v sobotu 29. dubna přehlídku automobilových veteránů. Nutno říct, že na golfovém trávníku jim to velmi slušelo.

Z původní akce pro zasvěcené automobilové nadšence se nám postupně daří budovat prestižní přehlídku toho nejkrásnějšího, co naše i zahraniční automobilky v posledních zhruba 100 letech vyrobily. Název Automobilové klenoty byl podle všeho skutečně vizionářský.

Nejde o událost masovou, ale spíše prestižní a podle odborníků jde o pravděpodobně nejkvalitnější akci tohoto typu v naší republice. Taková je dramaturgie přehlídky, která se na hostivařském golfovém hřišti konala již po třetí. Od nejstaršího vystaveného dědečka, automobilu OLDSMOBILE R RUNABOUT z roku 1902, přes nádherné bugatky, fordy, prvorepublikové tatrovky až po pozdější mercedesy nebo jaguáry. Na hřišti se během sobotního dne blýsklo na čtyřicet vozů, podívat se na ně přišlo na 1 500 diváků.

Mercedes Benz 190 SL, rok výroby 1959. Foto: Václav Kohelka

Mercedes Benz 190 SL, rok výroby 1959. Foto: Václav Kohelka

Krása střídala nádheru

Miláčkem davů se stal modrý Talbot T26 Grand Sport z roku 1948. Tento vůz se v roce 2018 zúčastnil soutěže elegance v americkém Pebble Beach a získal tam titul vítěze třídy poválečných automobilů. Nejvyššího ocenění Best of Show se mu pak dostalo v soutěži v Chantilly ve Francii, kde upoutal především svým skutečně netradičním a nadčasovým tvarem. Vůz pochází z Kalifornie, současný majitel jej koupil v roce 2015 a až u nás jej nechal velmi pečlivě renovovat. Technická řešení motoru si vůz vypůjčil od závodních Grand Prix vozů Talbot a jeho maximální rychlost prý byla kolem 200 km/h.

Druhým exkluzivním exponátem byl Hispano-Suiza J12. I toto auto získalo jedno z nejvyšších ocenění v Pebble Beach, a to v roce 2017. Tento předválečný vůz byl největším a nejdražším vozem stejnojmenné automobilky, jejíž historie sahá až do roku 1904, kdy byla společnost v Barceloně založena. Její název měl symbolizovat spojení španělského kapitálu a švýcarské techniky. Luxusní řada vozů tohoto výrobce se ale lépe než ve Španělsku prodávala ve Francii, a tak se i výroba přestěhovala za nimi. Vozy jsou ozdobeny soškou čápa se svěšenými křídly, symbolem štěstí.

Tatra 57A Sport z roku 1936 při závěrečném defilé automobilů na červeném koberci. Foto: Antonín Malý

Tatra 57A Sport z roku 1936 při závěrečném defilé automobilů na červeném koberci. Foto: Antonín Malý

Diváci rozhodli

V rámci soutěže elegance, která v Hostivaři probíhala, získala právě tato auta svá ocenění. Talbot s velkým náskokem vyhrál cenu diváků, Hispano-Suiza cenu Best of Show odborné poroty. Pokud jste výstavu nestihli, můžete se kromě fotografií v našem magazínu na jednotlivé vozy podívat i na stránkách automobiloveklenoty.cz. Laťka je nyní vysoko, tak uvidíme, jaké vozy se v Galerii Golf Hostivař představí za rok.

Tatra 75 kabriolet, rok výroby 1938. Foto: Jakub Řiháček

Tatra 75 kabriolet, rok výroby 1938. Foto: Jakub Řiháček

Auta s doprovodem

Modelky doprovázející vozidla při závěrečném defilé oblékl módní salon návrhářky Martiny Pipkové Loudové, která se proslavila zejména jako autorka společenských šatů pro celou řadu známých tváří. Pro navržení vlastní kolekce ji oslovila modelka Aneta Vignerová, dlouho spolupracovala s operní divou Andreou Kalivodovou, je dvorní návrhářkou moderátorky Milušky Bittnerové a vytvořila ikonické šaty Evy Burešové na předávání cen Český slavík 2022 se sukní z kohoutího peří. Její poslední tvorbou tohoto typu je připravovaný videoklip Báry Basikové.

Více informací zde.