Galerie Golf Hostivař - golfové hřiště v Praze

Představujeme

A najednou osmnáct

-29. 11. 2022

Technicky zajímavá, herně zábavná. Příjemná ikomplikovaná zároveň. Taková je naše osmnáctka. Hřiště je komplet a je na čase představit si, jak ho budeme hrát. Protože jak jste si asi všimli, pořadí jamek se unás často mění.

Celých osmnáct jamek si v příští sezoně v Hostivaři zahrajete vždycky o víkendu. V týdnu vám ale nabídneme i kratší variantu a tou je hra na dvanáct jamek. Proč? Vyplývá to právě z toho, co se dozvídáme od vás. Nejen z debat na fervejích a na hřištích, ale i ze sledování toho, jak se na hřišti doopravdy pohybujete a které nabídky nejvíc využíváte.

 

Když nově budované jamky postupně zarůstaly travou, začali jsme je postupně otevírat. Nejdřív víkendové připojení jamek „Vyhlídková“, „Pantograf“ a „Dolíček“, následně přibyly „Sahara“ a „Vlny“. To jsou jamky vsazené do prostoru, kde se dříve nacházely alternativní jamky 2b a 3b, tedy v kopcích po pravé straně bývalé dvojky, právem zvané „Psí noha“. Od října 2020 jsme rázem hráli o víkendech jamek čtrnáct, ve všední dny devět. A my víme, že někteří hráči byli už tenkrát trochu neposlušní a i v týdnu se tajně vrhali na kopec zkusit nové jamky. Ale nás to vlastně těšilo…

Právě v té době jsme také zjistili to, co se potvrzuje již řadu měsíců, totiž že podle vás je právě 12 jamek ideálním počtem na městskou hru. Devět je málo, čtrnáct je moc… natož šestnáct, když nám ještě přibyla „Okna“ a „Rezidenční“ ve spodní části hřiště. A tak vzhledem k dobrým ohlasům na dvanáctku jsme se na jaře 2021 rozhodli otevřít hřiště ve formátu 12 + 4. Hra na dvanáct jamek se tak stala vlajkovou lodí. Oblíbená byla nejen pro svou délku, 3107 metrů ze žlutých, a časovou nenáročnost 2,5 hodiny. I zbylé nové jamky našly využití, ať už v rámci tréninku začínajících hráčů, nebo pro dětské kurzy. Cestu si na ně našli i hráči, kteří hledali golfovou kratochvíli pod 60 minut.

Osmnáctka v kuse

Letos v létě jsme otevřeli poslední dvě jamky, nesoucí název „Nádražní“ a „Zpáteční“, které jsou v nejspodnější části našeho areálu. Při pohledu na rezervační systém je stále vidět, že o víkendech většina hráčů obejde dvanáctku a následně pokračuje přes soubor obytných domů odehrát ještě zbývajících 6 jamek. Takže jsme se rozhodli jít vám naproti. Od dubna 2023 naše hřiště proto o víkendech budeme hrát jako plnohodnotné 18jamkové. Zjednodušeně řečeno „začneš a skončíš u klubovny“. Mnoho z vás říká, že v týdnu nemá tolik času obejít 18 jamek, ale o víkendu to jde. Takže ano, o víkendech a ve svátcích se u nás na osmnáctku můžete těšit.

V týdnu budeme držet zaběhnutý a oblíbený formát 12 + 6. Ten, kdo si i ve všední den bude chtít obejít 18 jamek, samozřejmě tuto možnost mít bude. Jen si jamky zahraje v trochu jiném pořadí. Nejprve obejde dvanáctku a pak přejde na spodních šest jamek.

Pořadí jamek spodní šestky

Během letošní sezony, kdy jsme otevřeli poslední dvě jamky nové šestky, jsme je hráli v pořadí, které není finální. Dost možná jste si při hře říkali, že byste zvolili jiné pořadí. A my si to říkáme také. Takže během zimy plánujeme dodělat lepší přechod na první jamku nové šestky. S tím je spojena výstavba úkrytu před nepřízní počasí a také toalet, tak jako to máme na přechodu mezi „Dlouhým kouřem“ a „Rohlíčky“ na naší dvanáctce. Jen jsme potřebovali, aby nám zarostl a zpevnil se svah, kde je nyní na nových jamkách ochranná síť. Kromě budování úkrytu vylepšíme přes zimu i stávající cestu k budoucí první jamce nové šestky.

Co bude výsledkem? Při hře na šestce tedy budeme začínat jamkou „Nádražní“, která je krátkým, ale náročným čtyřparem směrem k nádraží Hostivař. Následně se vrátíme kopcovitým tříparem „Zpáteční“ a pokračovat budeme podél kolejí jamkou s názvem „Pantograf“. Od Anuloidu od Raise pak půjdeme zpět dolů jamkou „Vyhlídková“. Nejkratším přechodem na další odpaliště bude směr vlevo na jamku „Okna“ a krátkým tříparem „Rezidenční“ přes vodu završíme hru na spodních jamkách. V tomto pořadí budeme jamky hrát i o víkendových hrách na 18 jamek. Jen začneme „Vyhlídkovou“, ale na pořadí jamek se nic nemění.

Galerie Golf Hostivař - 18 jamek

Názvy jamek

„Kolik jsi hrál na čtyřce?“
„Na který myslíš?“
No přeci na tý dlouhý.“

Hráči, kteří jsou u nás poprvé či podruhé, se ptají, proč mají jamky názvy. Bez ohledu na tradici starých hřišť je to u nás opravu praktické. Kromě toho nás to samozřejmě baví. Vyplácí se to zejména nyní, kdy měníme číslování a pořadí jamek. V podstatě není čtyřka jako čtyřka a jedniček tu máme několik. Názvy nám všem pomáhají se orientovat. Každopádně je krásné mezi hráči slyšet, že se „podařilo Pendolino bez kolejí“, nebo „přestřelil vodu na Oknech jen tak tak“.

 

A co dál

Pevně věříme, že se nám za poslední roky podařilo vychytat, jaký formát hry je mezi našimi zákazníky oblíbený. Přijít na to, co chcete a potřebujete a v jakém pořadí bude hra na našich jamkách nejpohodlnější. Snažili jsme se o dialog a vy jste jej přijali, moc vám za to děkujeme. Děkujeme, že nám pomáháte tvořit hřiště zajímavější a oblíbenější.

Foto: Jakub Řiháček