Extraliga-Play Off-2022-photo-Zdenek Sluka-0006

Reportáž

Naše repre

-27. 11. 2022

Před letošní sezonou jsme měli i díky úspěchům z minulých let velká očekávání. Ta se bohužel nenaplnila. I tak ale sezonu musíme ve výsledku hodnotit jako úspěšnou, a to především vzhledem k jejímu průběhu. Mezi největší týmové úspěchy této sezony můžeme počítat postup na mistrovství ČR a  konečné 8. místo družstva do 16 let, udržení prvoligové příslušnosti družstva žen, konečné 3. místo v Poháru klubové mládeže a odstartování procesu začleňovaní mladých nadějí do extraligového družstva. Ale popořádku.

1. LIGA ŽEN

Sezona začala pro tým žen administrativním postupem do 1. ligy — západ, a to díky našemu loňskému 2. místu v 2. lize a odhlášení jednoho týmu z 1. ligy. Cílem této sezony tedy bylo rozkoukat se ve vyšší soutěži a udržet prvoligovou příslušnost. První dvě kola se hrála v polovině května na plzeňské Dýšině. Zde náš tým táhla svými výkony Adéla Brychtová, ale ostatní hráčky ji nedokázaly napodobit. Znamenalo to až 9. místo po první kvalifikační části a to náš tým odsoudilo do bojů o sestup. Druhá kvalifikační část a finále se odehrály na konci července v Mladé Boleslavi. Holky dokázaly smazat manko osmi ran a poskočit tak na 8. místo, které zaručuje boje o titul. Ale hned ve čtvrtfinále narazily na pozdější vítězky ze Mstětic a to i přes srdnatý boj  pro naše družstvo žen znamenalo konec sezony. Sezonu je ale nutno vnímat pozitivně. Podařilo se udržet prvoligovou příslušnost a příští rok bychom rádi zabojovali o vyšší příčky v první lize, a to i díky plánovanému posílení týmu žen o zkušené hráčky.

Složení týmu: Adéla Brychtová, Erika Kotková, Anežka Pavlíčková, Kateřina Kulová a Natalie Pfleger

EXTRALIGA MUŽŮ

O měsíc později než ženy začali bojovat o titul v extralize i muži. Do našeho týmu nově přibyl i člen výkonnostní skupiny Matúš Cedzo a hned se stal jedním ze základních stavebních kamenů. První kvalifikační část se odehrála na jihočeském Mnichu v Nové Bystřici. Již po těchto prvních třech kolech bylo víceméně jisté, že po předchozích úspěších v podobě 2. místa v roce 2020 a 4. místa o rok později budeme tentokrát spíše bojovat o udržení extraligové příslušnosti. Tu měli kluci za úkol udržet během finále hraného na konci července na Kácově. To se i podařilo, když dokázali v rámci prvních dvou dní play-out porazit jak družstvo Olomouce, tak družstvo Svobodných Hamrů. Třetí den už tak mohli hrát s jistotou, že si extraligu zahrajeme i příští rok. Ačkoliv očekávání byla na začátku roku jistě větší, vinou nečekaného oslabení týmu těsně před začátkem sezony nakonec musíme hodnotit udržení extraligy jako úspěch. Do příští sezony plánujeme omlazení extraligového týmu dravci z výkonnostní skupiny a také vytvoření B týmu pro naše hostivařské srdcaře.

Složení týmu: David Štrouf, Lukáš  Broda, Ondřej Melichar, Filip Horáček, Jan Červenka, Adam Krbec, David Srb, Petr Mandera, Martin Sládek, Jan Přerovský, Matúš Cedzo

DRUŽSTVO DO 14 LET

Kvalifikace družstev mládeže do 14 let se odehrála v polovině července na Darovanském dvoře. V konkurenci šestnácti týmů naše družstvo skončilo na výborném 5. místě, které bylo ale také bohužel první nepostupové. Po minulém roce, kdy jsme v této kategorii postoupili do finále, to bylo lehké pohoršení, ale i tak skvělý výsledek, jelikož tým prošel velkou obměnou.

Složení týmu: Sofie Chramostová, Matěj Dias, Tadeáš Červenka, Lukáš Vala

DRUŽSTVO DO 16 LET

Hráči, kteří minulý rok dokázali postoupit do finále družstev do 14 let, se tento rok prali v kategorii do 16 let a znamenalo to další postup do finále. V kvalifikaci obsadili skvělé postupové 4. místo. Na finále hrané v polovině srpna v Telči se potom hrálo jedno kvalifikační kolo pro rozřazení šestnácti týmů do dvou pavouků. Náš tým se probojoval do prvního pavouka, ve kterém se soutěží o titul mistra ČR. Po velkých bojích především ve druhém a třetím kole nakonec naši borci obsadili výborné 8. místo. Jelikož většina členů tohoto týmu může hrát stejnou soutěž i příští rok, věříme v opětovný postup do finále.

Složení týmu: Adéla Brychtová, Natalie Pfleger, Linda Frýbertová, Sofie Chramostová, Matúš Cedzo, Tadeáš Červenka, Matěj Dias

DRUŽSTVO CHLAPCŮ DO 18 LET

Kvalifikace družstev chlapců a dívek do 18 let se hrála na konci srpna v Mladé Boleslavi. Naši hráči byli odhodláni postoupit do finále, neboť to pro polovinu z nich byl poslední turnaj družstev mládeže. Bojovali v nelehkých podmínkách, které jim ten den přichystalo středočeské hřiště. Bohužel, ačkoliv byl postup poměrně blízko, se klukům nepodařilo zahrát tři výsledky na jejich výkonnost. To znamenalo konečné 8. místo (7 ran za čtvrtým posledním postupovým místem). Předpokládáme, že příští rok za Hostivař do souboje nastoupí nejen chlapci, ale i dívky do 18 let.

Složení týmu: Matúš Cedzo, Denis Kalina, David Mareček, Adam Guth

REGIONÁLNÍ TOUR MLÁDEŽE ZÁPAD B

Naši hráči se v rámci regionální tour již tradičně umisťují na předních pozicích, a to jak jednotlivých turnajů, tak i celosezonních žebříčků. Nejinak tomu bylo i tento rok, kdy tour čítala třicet turnajových kol. Vypisovat všechny úspěchy v rámci jednotlivých turnajů by bylo dlouhé, tak se pojďme podívat na ty celosezonní. V individuálních žebříčcích tour se hraje v pěti kategoriích: A, B, C, D a absolutní. Vítězem v nejstarší kategorii C se stal Denis Kalina, který zároveň bral 2. místo v absolutním žebříčku. Celkově 3. místo v kategorii C obsadil David Mareček, 2. místo v kategorii B (starší žáci a žákyně) uhrál Tadeáš Červenka. V rámci soutěže klubů pod názvem Pohár klubové mládeže brali naši hráči a hráčky 3. místo a bronzové medaile v konkurenci celkem devatenácti týmů. Pevně věříme, že naše úspěchy z minulých let budou v této soutěži i nadále pokračovat.

VÝKONNOSTNÍ SKUPINA

Obecně z hlediska naší výkonnostní skupiny musíme sezonu hodnotit pozitivně, jelikož většina našich svěřenců významně zlepšila svůj HCP i předváděnou hru. To nám ukazuje, že jdeme po správné cestě. A chceme tak i nadále pokračovat. Rádi bychom současně rozšiřovali naši výkonnostní skupinu o další mladé nadané hráče. Nesmíme zapomenout vyzdvihnout naše nejmenší naděje, Sofii Chramostovou (9 let) a Lukáše Valu (10 let), kterým se letos podařilo zahrát hole-in-one na Čeladné a v Yard Resortu.

Všem našim hráčům, kteří reprezentují hostivařský klub, patří velký dík za další skvělou sezonu. Už teď se těšíme na tu následující, do níž všem přejeme spoustu pěkných ran a skvělé výsledky.

Foto hlavní fotky: Zdeněk Sluka