David Černý – In Utero

Představujeme

FESTIVAL SCULPTURE LINE 2021

-27. 6. 2021

Galerie Golf Hostivař je oficiálním partnerem

Šestimetrová nerezová socha těhotné ženy Davida Černého, obří ploutev z jezera prchajícího žraloka Jaroslava Chramosty nebo žulový obelisk Pavla Opočenského – to jsou jen některá díla, která představí Galerie Golf Hostivař veřejnosti v rámci letošního mezinárodního sochařského festivalu SCULPTURE LINE.

 

Festival, který začal letos 15. června, prezentuje na náměstích, v parcích, ale i v ulicích, na nárožích a dalších prostorách řady měst a obcí v České republice zhruba devadesát instalací od padesátky předních sochařů z Česka i zahraničí. Na uměleckých trasách SCULPTURE LINE 2021 uvidí lidé díla sochařů Jaroslavy Róny, Václava Fialy, Alexandry Koláčkové, Stefana Milkova, Kurta Gebauera, Lukáše Rittsteina nebo Jiřího Davida. A nejsou tam jen nové artefakty vytvořené pro letošní akci, ale i takové, které každodenní život již delší dobu zpříjemňují.

Letos kromě Prahy míří skulptury, jež mají zpříjemnit veřejný prostor, také do Dolních Břežan, Ostravy, Plzně, Liberce, Olomouce, Pardubic, Broumova, Vratislavic nad Nisou a nově i do Ústí nad Orlicí či Rýmařova. Festival posiluje svoji spolupráci také v zahraničí – mimo jiné na přehlídce Nord Art 2021 v Německu či v italských Benátkách.

Za sedmým ročníkem festivalu SCULPTURE LINE, jenž původně vznikl v Česku, stojí společnost Art Lines a její představitel Ondřej Škarka. Společnost se věnuje aktivní podpoře žijících autorů a současnému výtvarnému umění v oblastech malby, sochy a ateliérového skla. „Člověk by měl mít možnost setkávat se s kvalitním uměním i bez toho, aniž by musel zajít třeba do Národní galerie. Setkání s uměním na místech, která navštěvujeme za účelem aktivního trávení volného času, nejen oživuje a kultivuje dané prostředí, ale zpět i nás, kteří se s ním na takovém místě setkáme,“ vysvětlil Ondřej Škarka, ředitel mezinárodního sochařského festivalu SCULPTURE LINE. „Firma, která se umění věnuje, učí lidi s uměním zacházet a obohacuje jejich potenciál. V důsledku tak zlepšuje svoji vlastní firemní kulturu. Hostivařský golf je praktickou ukázkou toho, jak dobře lze s uměním pracovat, což může být inspirací pro další,“ doplnil. ■