Představujeme

Kde jste členem?

-29. 11. 2020

Hned po handicapu to bývá druhá nejčastější otázka mezi golfisty. Do kolika debat o výhodnosti členství tam nebo jinde jste se letos už přidali? A je vůbec potřeba být někde členem? Je. A u nás v Hostivaři to je i obrovská výhoda.

Golf má ve srovnání s jinými sporty hned několik zvláštností. Když si chcete zahrát tenis, stačí zaplatit kurt a můžete hrát. Zaběhat si můžete kdykoliv, zahrát fotbálek s kamarády lze taky na každém vhodnějším plácku. S golfem je to přece jen poněkud složitější. Chcete-li si zahrát na plnokrevném osmnáctijamkovém hřišti, a platí to i pro poloviční devítku, musíte – až na pár výjimek – vlastnit minimálně osvědčení pro hru. Na některých hřištích vyžadují i vaši registraci na České golfové federaci, a tím pádem potřebujete být členem některého z golfových klubů v Česku.

V Hostivaři nabízíme nové, nadupné golfové členství. Více zde.

Pro mnohé to může v dnešní době zavánět přemírou byrokracie, zbytečným omezováním, ale golf to má zkrátka tímto způsobem nastavené. Historicky. Dlouholetou tradicí. Ostatně takhle golf přeci kdysi začínal, vznikem spolků – golfových klubů, jejichž členové společným úsilím budovali svá první golfová hřiště.

Jak vůbec členství vzniklo?

Kde jsou kořeny toho, že golfista musí být spjat s nějakým klubem? Za zrodem klubismu je třeba se podívat poněkud dále do minulosti, až do 18. století, a to na britské ostrovy. Právě tam tenkrát vznikaly golfové kluby. Samozřejmě, že to bylo ve Skotsku, jež se honosí přívlastkem „domov golfu“.

Klubismus ve Velké Británii nebyl pouze výsadou golfu, tehdejší sportovci se slučovali do většinou uzavřených spolků i ve fotbale, ragby, kriketu a dalších sportech. V golfu ale tohle spojení lidí se stejným zájmem bylo ještě o něco pevnější. Nejspíš i proto, že se golf hrál na speciálním hřišti a že byl zpočátku výsadou vyšších vrstev a znakem příslušnosti k určité garnituře lidí a společnosti.

Některé kluby si už od svého prvopočátku získaly přívlastek výjimečnosti, exkluzivity. Získat v nich členství bylo nejen záležitostí vysoké finanční částky za vstupní poplatek, ale leckdy naráželo i na omezený počet členů. Tak se stávalo – a stává stále – že místa v klubu byla neobyčejně prestižní záležitostí a leckdy předmětem dědictví či různých pořadníků, přičemž volné místo se uvolnilo třeba až po úmrtí některého z předchozích členů.

Řada klubů byla po několik století pouze a striktně pánskou záležitostí. A nejde o nijak historický jev. Ostatně slavný klub Royal & Ancient přijal ženy poprvé až v roce 2014. Další soukromý klub v Muirfieldu, který vznikl už v roce 1744, prolomil tohle tabu až o další tři roky později. Tak trochu pod nátlakem, protože ještě o rok dříve se členové klubu v hlasování vyslovili proti přijetí žen za právoplatné členky klubu. Na základě toho ale byl Muirfield vyřazen z rotace hřišť, na nichž se hraje nejprestižnější golfový turnaj The Open Championship. Rok na to se vše napravilo…

Klasické členství versus „feečkaři“

V Česku má golfové klubové členství o poznání mladší historii. Je spjato se vznikem prvních golfových hřišť na našem území na začátku dvacátého století v době ještě před první světovou válkou – těmi prvními byly Karlovy Vary a Mariánské Lázně. V Praze vznikl první český golfový klub v roce 1926. Golf Club Praha měl už tehdy své hřiště v Motole, ale na protější straně, než je dnešní devítka. Pro zajímavost, tehdejší GC Praha měl přibližně stovku členů.

Až do devadesátých let minulého století se počty členů golfových klubů v tehdejším Československu pohybovaly spíš v řádech stovek, posledních třicet let bylo naopak ve znamení obrovského golfového boomu, byť v posledních letech poněkud přibrzděného. Tedy co se nárůstu členské základny týká. I tak měl český golf v loňském roce 52 262 registrovaných členů v celkem 187 klubech. Pravda, o pár tisícovek méně než maximum 56 438 členů z roku 2014.

Během let se nejen u nás, ale především v zahraničí pohled na golf měnil. Tento sport pomalu přestával být výsadou vyšších vrstev společnosti a finančně movitých lidí. S tím se měnila i struktura golfových klubů, které se stále více otevíraly zájemcům o hru. Zatímco ještě v polovině minulého století měly jasnou převahu kluby a hřiště soukromá, dnes je poměr zcela opačný ve prospěch hřišť veřejných.

Důvod je nasnadě – jak se postupně otevíral svět a rostl zájem o golf, stále méně hráčů chtělo být upoutáno pouze k jedinému klubu a tím i hřišti. Vznikla kategorie golfistů, kterým by se dalo říkat „feečkaři“, tedy hráči, kteří sice mají členství v některém klubu, ale snaží se hrát na co největším počtu hřišť v blízkém i vzdálenějším okolí.

Golfový klub a členství v něm je i dnes stále základním kamenem pro ty, kteří tomuto sportu propadli. Nicméně mnohé se od časů golfových „pionýrů“ změnilo. Současné členství, přesněji řečeno jeho nabídka a možnosti, se muselo adaptovat na dnešní dobu, nabídku a poptávku.

Mění se doba, mění se i členství

Na základě toho dnes kluby nabízejí typy a možnosti členství, které ještě před několika roky ani neexistovaly. A pryč už je doba „devadesátek“ v Česku, kdy se za členství platilo téměř doslova „zlatem“, tedy horentními částkami. Stačí si připomenout, že zájemce o členství na Karlštejně musel do své peněženky sáhnout hodně hluboko, pro téměř 300 tisíc korun. A levné nebylo členství ani v menších klubech disponujících hřišti pouze s devíti jamkami – i tam se platilo za členství v řádech několika desítek tisíc korun.

Doba se změnila. Přibylo klubů a především hřišť. Dnes je jich podle oficiálních údajů České golfové federace v Česku celkem 109 – od rezortů čítajících 36 jamek až po mnohem skromnější hřiště nabízející jamek devět. To se odrazilo nejen na cenách členství, ale především v pestrosti nabídky.

Hra do konce roku ZDARMA pro všechny naše členy. Stačí jen uhradit členské příspěvky na příští sezonu a můžete hrát na našem hřišti od rána do večera, a to až do 31. 12. 2020. Akce platí i pro nové členy.

Klubové členství existuje stále a nabízí několik škál využití. Může být doživotní, může se dědit a zrovna tak prodat. Jeho výše se liší klub od klubu. I dnes jsou kluby, kde za takové členství zaplatíte šestimístnou částku (Albatross, Dýšina, Ostravice, Beroun, …), ale stejně tak můžete doživotní získat jinde za částku o řád nižší.

Majitelé klubového členství potom platí ještě roční poplatek a mají možnost hrát na svém domovském hřišti neomezeně. Už bez dalších feeček, vstupů, přirážek.

Kluby ale nabízejí i řadu dalších, progresivnějších či volnějších typů členství. Asi nejčastějším je v současnosti členství roční. Za částku ve výši několika tisíc korun se vám otevřou i dveře renomovaných rezortů. Pravdou je, že za každou hru na hřišti pak musíte ještě zaplatit, i když většinou získáte nějakou slevu na green fee, driving, do prodejny či do restaurace, spoustě lidí to ale vyhovuje, protože mají své peníze více pod kontrolou.

Přes různé další typy členství, mezi něž se dá zařadit například rodinné, partnerské, studentské či naopak seniorské, případně na zkoušku, se postupně dostáváme až na protipól, kterým může být členství ve virtuálních klubech. Co to jsou virtuální kluby? Stručně řečeno, kluby, které nemají své vlastní hřiště, ale nabízejí golfistům možnost finančně výhodnější hry na řadě hřišť.

Jak se nestat golfovým bezdomovcem

Na rozdíl od minulosti dnes také můžete být členem klidně i v několika klubech najednou. Jen v jediném ale budete mít to domovské členství. Právě v tomto klubu máte vedený handicap a název tohoto klubu se hrdě skví u vašeho jména na turnajové startovací listině.

Ale pozor, v českých golfových luzích a hájích hrozí v případě změny klubu jisté nebezpečí. Docela klidně se totiž můžete stát golfovým bezdomovcem. To proto, že pokud klub změníte, musíte si pohlídat, aby ten předchozí vaše členství zrušil a naopak ten nový zapsal jako domovské. Jinak se vám může stát, že přijedete na turnaj a zjistíte, že si nezahrajete. Nebo možná zahrajete, ale výsledek se vám nezapočítá.

Z pohledu dnešní uspěchané doby se členství v golfových klubech může na první pohled zdát jako přežitek, anachronismus, ale ke golfové tradici tak nějak patří. Zatímco v zahraničí se golfisté obejdou i bez registrace a mohou si na většině hřišť zahrát (samozřejmě musí prokázat určité golfové dovednosti), v Česku se neregistrovaný hráč setká s prvním problémem už na recepci. A další možné trable většinou následují, dost často se bez uvedení domovského klubu nelze přihlásit na golfový turnaj.

Ale jak jsme zmínili, klubů je u nás sto a devět a stačí si jen vybrat. Pokud možno dobře vybrat a pak už jen trénovat, hrát a užívat si všech radostí, které golf skýtá. ■

TIP PRO GOLFISTY:
VIP členství v Hostivaři umožňuje hrát od rána do večera každý den za výhodný roční poplatek. Bez závazků. Více zde.

 

Co pro vás znamená být členem v Hostivaři?

Blanka Bělohradská

Považuji se za skalní členku, jsem ve zdejším klubu už od roku 2006. První roky jsem se golfem jen tak prokousávala a netlačila na pilu. Bylo mi prostě fajn na čerstvém vzduchu v krásném prostředí a zbožňovala jsem ten únik do zeleně za pár minut cesty! V roce 2018 jsem ke golfu konečně přistoupila jako sportovec. Tehdy jsem totiž získala druhé místo ve hře na stb. body na mistrovství klubu. To byl pro mě zážitek, včetně vyhlášení vítězů a klubového večera. No až v letošním roce jsem se do toho už vyloženě obula. Z golfu se stala droga. Obklopila jsem se, právě díky golfu, fantastickými lidmi a jsem za to strašně vděčná. Mám členství DRIVE plus a ráda využívám možnosti pozvat si na svou kartu hosta či kamarádku. Hřiště miluju a nedávno jsem si zahrála nové jamky, ze kterých je krásný výhled do okolí. A pořád mi imponuje ta blízkost, mám to z domova i z práce doslova za rohem.

Vašek Nádvorník

V Hostivaři na sídlišti žiji od svého narození a na místech dnešního hřiště jsem trávil s kamarády své dětství. Tráva sice byla hodně jiná, ale i tak jsou to pro mne vzpomínky. Když před lety přišla od Jirky Martinky nabídka k členství v novém golfovém klubu, neváhal jsem ani minutu. Hrát golf pár minut od domova, to je příležitost. Postupně se zlepšoval driving, první jamky akademie pak dávaly možnost zahrát si velké množství parů. Kdysi tu bývaly i nedělní odpolední turnaje právě na akademii. Pak se postavila klubovna a začalo se budovat hřiště. V klubovně jsem zažil příjemný klid na práci, když jsem v ní psal závěrečnou práci na vysoké škole. Mezitím klub otevřel hřiště a přišly první turnaje. Na nich vždycky vládla pohoda. Nějak se nastavilo, že v Hostivaři se lidé moc za výsledky nehoní a nějak to tu prochází. Zaujaly mě i alternativní turnaje typu speedgolf, noční nebo hickory. Kdybych to měl shrnout, napadá mne jediné slovo – svoboda. Tu v Hostivaři opravdu cítím.

Tomáš Kotek

Hostivařský golf pro mne znamená především možnost kvalitního tréninku. Dobré míče, rozsáhlé a kvalitně připravované tréninkové plochy a velmi slušné greeny. Je to ale také sounáležitost s lidmi sdílejícími stejný zájem. Léta se potkáváme, rádi se vidíme, povíme si o hře, o rodině. S řadou hráčů jsem dříve klub reprezentoval a dnes sledujeme úspěchy našich následovníků. V našich končinách není tak silná sounáležitost s klubem jako v anglosaských zemích, ale je moc fajn do klubu patřit.

Josef Pšenička

V Hostivaři jsem členem od dubna 2004, tedy už krásných 16 let. Začínali jsme tady celá rodina. Mám tady mnoho kamarádů, se kterými se v Hostivaři na golfu vždy rád setkám. ■

Nové členské balíčky – green fee pro všechny

Pro příští sezonu jsme naše členské balíčky vylepšili a do každého, i do toho základního, přidali green fee na hřiště. V základním balíčku členství DRIVE získáváte nově i kredit 2 000 Kč, který můžete využít na trénink i na hru na hřišti. Kredit můžete použít i pro své přátele.

Název členského balíčku DRIVE plus jsme nově zkrátili na PLUS a přidali jsme do něj možnost trénování zdarma. V balíčku PLUS tak od nás získáváte 7 green fee na 18jamkové hřiště. Tato fee můžete využít nejen pro svou hru, ale i pro hru svých přátel. Nově máte navíc možnost převést nevyčerpané služby do další sezony. Nemusíte tak propočítávat, zda stihnete všechny výhody vyčerpat včas. I balíček DRIVE top doznal změn. Především je ještě víc nadupaný službami, a proto jsme ho právem přejmenovali na balíček VIP. Podstatně zpříjemní váš trénink i hru v Hostivaři. Nově máte například možnost si během sezony půjčovat na hřiště buggy, na drivingu můžete denně odpálit až 100 míčků zdarma, stejně tak máte zdarma trénink v indooru. Hra na hřišti i akademii je samozřejmostí. Pořídit VIP členství pak můžete i pro svou rodinu, a to za zvýhodněnou cenu 9 000 Kč. Výhody členského balíčku můžete čerpat už nyní a nemusíte čekat, než začne příští sezona. TIP: Využijte na zaplacení členského příspěvku bonus v hodnotě 6 000 Kč a VIP členství vás tak vyjde na 12 000 Kč. Hrajete málo, nebo jste golfový nadšenec? Z nových členských balíčků si vybere každý. Více zde.

 

 

Jiří Martinka

prezident Golf Clubu Hostivař již 18 let

Hostivařský klub letos dosáhl své plnoletosti, už 18 let patří mezi oblíbené golfové kluby v České republice. Hostivař byla prvním klubem, kde výrazně zlevnili členské příspěvky. V době, kdy se v jiných klubech za členství platily desetitisíce, jsme v Hostivaři šli opačnou cestou. Co k tomu prezidenta klubu Jiřího Martinku vedlo, je cena důležitá a jak vidí klub v budoucnu? Vyzpovídali jsme ho.

Pamatuješ si, co tě vedlo k tomu, že jsi na tehdejší dobu neobvykle razantně snížil členské příspěvky?

Snížení vstupních bariér do golfu a přiblížení golfu jako sportu pro širší veřejnost byl jeden ze základních cílů našeho klubu, který jsme i veřejně hlásali již v době přijetí hostivařského klubu do ČGF. Ke konkrétnímu impulzu došlo krátce poté, kdy se v letech 2004–5 na půdě ČGF řešila otázka fungování CMR (Centrální mimoklubové registrace). Ta vznikla z popudu ČGF a jejím cílem bylo zastřešení začínajících golfistů v rámci ČGF. Poplatek byl 3 000 korun ročně, nenabízel však kromě federační kartičky a vedení handicapu nic dalšího. V CMR bylo tehdy zhruba tisíc hráčů, a byla tak vlastně nejpočetnějším virtuálním „klubem“ u nás. Hráč měl však možnost v CMR setrvat maximálně tři roky, poté se měl rozhodnout pro nějaký konkrétní klub. Když začala ČGF navrhovat prodloužení této doby, velmi se to nelíbilo jednotlivým klubům, kteří v CMR viděli vnitřní „konkurenci“, která nízkou cenou odlákává členy, kteří měli zakotvit v klubech. Nevím, jestli jsme byli úplně první, ale je fakt, že od 1. 3. 2006 jsme v Hostivaři nabídli golfistům převratnou novinku – členství bez vstupního poplatku a za tři tisíce. To samé udělaly zakrátko i některé další kluby, nicméně tím, že jsme do našeho členství zahrnuli služby v hodnotě několika tisíc korun, stalo se bestselerem a Hostivař se během krátké doby stala klubovým lídrem s bezkonkurečně největší základnou v zemi.

Na začátku byla pro golfisty zajímavá hlavně cena, platí to i dneska?

Cena je pro hráče samozřejmě velmi důležitá. Platilo to vždy nejen v golfu. V Čechách, kde jsme neustále manipulováni slevovými masážemi, je sleva bohužel často vnímána stále jako hlavní parametr rozhodování. Za běžnou cenu je ochotna hrát jen menší část hráčů, sleva je magickým slovem i v golfu. Svůj díl viny samozřejmě nesou i hřiště – když před několika lety začala klesat poptávka po golfu a hřiště se po úvodním boomu vylidnila, řešili situaci nabídkou podhodnocených fíček. Provozovat kvalitní golfové hřiště a přitom účtovat za feečko na osmnáctce pár stovek je naprosto nereálné. Pro hráče super, pro hřiště však cesta do pekel. Už dnes je spousta areálů ve velké provozní ztrátě a odhaduji, že některé budou brzy zavírat. Jediným řešením je udržet lidi u golfu, přivést nové hráče, ne však pomocí dumpingových cen, ale nabídkou atraktivních služeb, turnajů, akcí, klubového života, zkrátka zábavy. Golf je skvělý sport, ale hřiště to stále nedokážou dobře prodat.

Jaké máš plány s golfovým klubem do budoucna?

To, že příští sezonu získá dnes již osmnáctiletý klub osmnáctijamkové hřiště, vidím jako významný milník. Věřím, že stávající členové se konečně po letech dočkají naplnění naší vize a budou Hostivaři věrni i nadále. Areál se stane atraktivním i pro nové hráče – existují stále hráči, kteří z nějakého důvodu devítky ignorují, a jediný správný golf je pro ně ten osmnáctijamkový. Předpokládám, že přijdou i noví členové, v souvislosti s otevřením osmnáctijamkového hřiště jsme připravili nové členské balíčky, o kterých si myslím, že představují jeden z nejlepších poměrů cena/výkon, které u nás může golfista získat. Čas však ukáže, nakolik jsou tato naše očekávání správná. ■