Představujeme

Pěšky jako za vozem

-11. 5. 2019

Nejsme dlouhá a kopcovitá osmnáctka, ani hřiště blízko rovníku, kde se přes den nedá kvůli vedru prakticky pohybovat. Ale protože je i u nás o buggy zájem, objednali jsme je.

JEZDIT, NEBO CHODIT?

Chůze je integrální součástí golfu, říkává Jack Nicklaus. Jízda na buggy zase ušetří část fyzické námahy, ale na to, zda opravdu pomůže vylepšit skóre, seriózní vědecká studie neexistuje. Během hry na osmnácti jamkách ujde golfista průměrně devět kilometrů. Výzkumy se různí, ale zjednodušeně a zaokrouhleně: pokud si hráč bag nese, spálí 1 400 kalorií, pokud má bag na vozíku, spálí 1 200 kalorií,
a když se veze, spálí přibližně 800 kalorií. Tato čísla je třeba brát s rezervou. Jisté ale je, že chůze má příznivé účinky na naše zdraví, zejména na náš kardiovaskulární systém, podporuje koncentraci a udržuje přirozený rytmus. Jestli na buggy, nebo po svých, to vždy záleží na rozhodnutí samotného hráče. Kdo rád hraje golf, ale z jakýchkoli zdravotních důvodů, dočasných nebo trvalých, nedokáže ujít celé hřiště, ocení buggy jako skvělý vynález. Nebo prostě nemám moc času? Něco mě bolí? Má pršet, ale přesto chci na hřiště? Jdu hrát s dětmi? Hraju pátou rundu v řadě a bojím se, že už ráno nevstanu z postele? Jsem po nemoci? Musím se šetřit?

Jestli na buggy, nebo po svých, to vždy záleží na rozhodnutí samotného hráče.

Nebo se mi prostě dnes nechce chodit? Pak je buggy správná a často oprávněná volba. Na půjčování buggy se řada z vás na naší recepci už roky ptá. Stále jsme odolávali, ale letošní sezonu – několik měsíců před otevřením dalších jamek, jsme podlehli. A pořídili jsme hned deset krásných nových mazlíků. Umožní nám otestovat provoz, než nabídku golfových jamek rozšíříme. Budete mít v podstatě volné ruce na volantu a můžete jezdit po fervejích klidně až k míčku, nemusíte se tak limitovat jízdou jen po cestičkách. A abyste případně nesjeli někam, kam nemáte, bude vás hlídat GPS, která je nainstalovaná v každém vozíku. Pokud vás jízda na buggy neláká, slibujeme, že se pro vás na vašem hostivařském hřišti nic nezmění. Snažíme se pravidla používání buggy nastavit tak, aby co nejméně omezovala hráče, kteří rádi a za všech okolností chodí.

BUGGY A TURNAJE: CO ŘÍKAJÍ PRAVIDLA?

Pravidla golfu používání motorizované dopravy nijak nezakazují, ale existuje vzorové místní pravidlo, které je zavedené např. pro všechny soutěže České golfové federace. To zní: Hráč ani jeho nosič nesmí během kola využít žádný způsob motorizované dopravy kromě případů schválených Soutěžním výborem. Trest za porušení místního pravidla: Hráč obdrží všeobecný trest za každou jamku, na které porušil toto místní pravidlo. V případě porušení místního pravidla mezi jamkami se trest vztahuje na následující jamku. Toto místní pravidlo tedy dopravu zakazuje. Obecně se toto zavést doporučuje pro všechny sportovní turnaje. My jsme v Hostivaři rozhodli, že při běžných turnajích
nebudeme buggy povolovat.

 

PROČ ANO?

► Petr Brabec, 36 let
Můj vztah k buggynám je pozitivní, když je horší počasí nebo když hrozí déšť, jinak preferuji chození po svých. Pokud bude hrozit déšť nebo se bude blížit sunset, tak se půjčení buggy nebráním.

► Jana Dvořáková, 45 let
Nikdy mě nenapadlo, že bych mohla na hostivařské devítce využít buggy, ale myslím, že až zase udeří vysoké teploty, tak za ni budu s mladší
dcerou vděčná. Zvládneme tak hřiště odehrát bez většího remcání i po sportovních kroužcích mých dětí.

Půjčovné je pro naše členy za 500 Kč (9 jamek), 700 Kč (18 jamek), pro nečleny za 800 Kč (9 jamek), 1 000 Kč (18 jamek).

V buggyně častěji než v autě
Jan Šonka

Na buggy jsem v roce 2009 usedl jako maršál a od roku 2011 také jako rozhodčí. Od roku 2013 se práci sudího turnajů věnuji velice aktivně. Za tu dobu jsem měl možnost jet ve všelijakých golfových buggynách. Na jednom turnaji (komerční záležitost, žádný velký sportovní turnaj) jsem jako rozhodčí jezdil na zahradním traktůrku, protože jedinou buggynu zrovna den předem někdo utopil v místním rybníce – prý špatně brzdila. Vyzkoušel jsem čtyři typy značek, různé stáří, různé vymoženosti. Mezi mé velké oblíbence patří už asi dva roky právě E-Z-GO. U starších typů u mě vždy vítězil Club Car, ale v posledních letech jsem na E-Z-GO vozících najezdil dost hodin a baví mě větší prostor pro pasažéry a pohodlnější brzdění. Nové typy, jako ty zde na Hostivaři, mají automatickou parkovací brzdu a ta je, alespoň pro mě, k nezaplacení. Také musím říct, že i ve špatných podmínkách (mokro, bahno atd.) mě nikdy E-Z-GO nenechal ve štychu. Jsou to podmínky, které běžný hráč nepozná, protože na podmáčené hřiště nemůže, rozhodčí ale často nemá jinou možnost. Za volantem golfových buggyn jsem strávil něco málo přes 6 000 hodin a už se těším na další hodiny odkroucené za volantem našich nových E-Z-GO RXV Elite. ■

Tomáš Dymeš má celou flotilu na starosti.

Jindra Jedlička denně dohlíží na stav buggyn.

TECHNICKÉ SPECIFIKACE

Vybrali jsme pro vás absolutní TOP, který na trhu právě je. Jaký vlastně je podle slov výrobce nový E-Z-GO RXV Elite?
► Nový osobní golfový vozík s unikátním pohonem na 48V stejnosměrný proud.
► Vozík přinášející zcela nový požitek z jízdy pro hráče, vyšší bezpečnost a delší životnost i delší dojezd.
► Vynikající výdrž – až dvakrát delší dojezd i v kopcovitém terénu díky regenerativnímu brzdění.
► Citlivý rozjezd a brzdění, velmi šetrné k trávníku.
► Díky automatické parkovací brzdě integrované do pojezdu nehrozí samovolný pohyb vozíku.
► Velký prostor pro bagy, ergonomická sedadla, integrované držáky na nápoje, míčky a týčka, sklápěcí přední sklo.
► GPS a barevný displej včetně srozumitelné grafiky s textovou podporou.
► Systém informuje o vzdálenosti k jamce, indikuje překážky.
► Digitální score karta.

PRAVIDLA POUŽÍVÁNÍ BUGGY

➀ Minimální věk řidiče je 16 let.
➁ Počet osob v buggy – max. dva hráči.
➂ Pohyb s buggy na hřišti je povolen po cestách, fervejích a semirafech. Zákaz jízdy ve vysokých rafech a na odpalištích a greenech. Prosíme hráče, aby v okolí greenů projížděli s nejvyšší opatrností.
➃ Hráči jsou povinni respektovat pokyny maršála a další údržby hřiště.
➄ Hráči jsou povinni dodržovat bezpečnou rychlost.
➅ Hráč/řidič odpovídá provozovateli za škody na buggy způsobené nesprávnou manipulací. Hráč oznamuje závadu na buggy v recepci.
➆ Hráč/řidič je odpovědný za škody na majetku či zdraví způsobené třetím osobám nesprávnou manipulací s buggy.
➇ Hráč/řidič je povinen po ukončení hry odstavit buggy na určeném místě a odevzdat klíček na hlavní recepci.

 

Více o buggy zde.