Představujeme

Kávový příběh v Bistru Green

-27. 11. 2019

Vynikající káva, nebo jen dobrá káva. Právě to má v rukou barista, který pro vás váš šálek připravuje. Káva se dnes pije po celém světě. Je to nápoj, který dokáže rozproudit vaši energii i probudit vaše vzpomínky.

 

Každý ji pijeme jinak. Malé espresso, s cukrem, bez cukru, s mlékem, bez mléka, velké caffé latte, sladké cappuccino nebo třeba domácího turka i bezkofeinovou žbrďolu. Vynikající kávu vám nabízíme právě u nás v Hostivaři. Znáte její příběh?

PŘÍBĚH KÁVY
Psal se rok 1859, když si tehdy ještě mladý Luigi Goppion otevřel na náměstí malého města Lughignano svou první malou kavárnu. Aby se podnik uživil, fungoval zároveň i jako pošta a zelinářství, hlavní touhou Luigiho ale bylo pražit v železné pánvi kávové boby a prodávat lidem dobrou směs. Podniku se postupně dařilo, a tak se k Luigiho podnikání po letech přidal i jeho syn Pietro a později i vnuci Angelo, Giuseppe, Luigi, Giovanni, Olivo a Ottorino. To už bylo o necelých sto let později, krátce poté, co se Evropou přehnala druhá světová válka. Vnuci Luigiho Goppiona cestovali po kávových velmocích, jako byla například Etiopie či Venezuela, studovali odrůdy, sledovali sklizeň bobů, zabývali se zpracováním kávy. V roce 1948 koupili pro společnost Goppion Caffè první pražírnu kávy v Trevisu. Pro rodinnou firmu to byl velký krok, začala se rozrůstat. Ottorino a Olivo zůstali ve Venezuele a v Caracasu založili malou kavárnu Cafè San Antonio – Hermanos Goppion. I po dalších sedmdesáti letech zůstává firma rodinným podnikem, kde se tradice předává z generace na generaci. Rok co rok odborníci Goppion Caffè vybírají kávu ze stejných plantáží, ochutnávají, mísí ji s dalšími odrůdami z jiných oblastí, s jinými chutěmi,
vůněmi. Vytvářejí tak směsi plné zajímavých nuancí a vůní, ovocné, květinové, kořenité, s příchutí čokolády či kakaa. Přijďte si je vychutnat k nám do Bistra Green. ■

 

JAKOU KÁVU MÁTE NE JRADĚJI VY?
Zeptali jsme se vás na Facebooku
Pavel Janoušek: Ristretto (opravdu malé – max. 20 ml) s trochou cukru! A když už něco většího, tak flat white. A kdy? V podstatě kdykoliv.

Lukáš Pertl: Kávu si dávám každý den – v různých verzích a na různých místech. Piju klasické ristretto, lungo a někdy i cappuccino a latte. Dávám si rozpustné „kafe“ a jednou za rok i turka. A nebráním se ani pivním speciálům s příchutí kávy.

Jita Zela: Já miluji latte nebo cappuccino, pro mě káva bez mléka není kávou, ale zato si dávám 3–4 šálky denně. Jsou to takové malé rituály.