Rozhovory

Golfový blázen jménem Šideri

-29. 11. 2018

Déšť, vítr, mráz, nevlídno, tropy, dusno, pařák; brzy ráno i pozdě večer. Prostě kdykoliv, když je zrovna v Praze, můžete vidět zrzavou holku na drivingu, jak to tam pálí hlava nehlava a dokud nesplní svůj tréninkový plán, tak prostě NIKAM NEJDE. „Ta holka je blázen,“ slyšeli jsme v klubovně už tolikrát. Ano je! Šideri je ve znamení býka, a ten, když něco chce, tak si za tím prostě jde. Jako naše Šideri.

Na konci roku 2017 se v Maroku kvalifikovala do nejvyšší evropské ženské soutěže Ladies European Tour. Je to teprve třetí Češka, které se to povedlo. Šideri Váňová má za sebou první sezonu mezi evropskou golfovou elitou.

JAKÁ PRO TEBE BYLA SEZONA 2018?

Letošní sezóna je v první řadě hodně dlouhá a náročná, nejen psychicky, fyzicky, ale i zdravotně. Začala jsem s přípravou na začátku ledna a čekají mě turnaje až do prosince. Kvalifikovala jsem se na British Open, odehrála jsem kvalifikace na LPGA, vybojovala kartu na Symetra tour 2019 a účastnila se turnajů Ladies European Tour. Letos ještě čekám na pozvánku na poslední turnaj do Španělska. Pokud ji dostanu a budu hrát dobře, bude to na konci listopadu můj letošní poslední turnaj LET. Když pozvání nepřijde, budu muset letět obhajovat kartu na LET do Maroka. A turnaj v Maroku je až těsně před Vánoci.

 

Hostík je moje srdeční záležitost, skvěle se mi tady trénuje a mám tady kolem sebe lidi, které mám ráda.

 

JAK SE PŘIPRAVUJEŠ PSYCHICKY? JDE TO VŮBEC?

Mám různé druhy cvičení na rozvoj koncentrace, hemisfér, pozornosti a tak. Třeba žongluji s míčky nebo píši oběma rukama zároveň. Tyto tréninky jsou na rozvoj hemisfér. Cílem je naučit obě dvě hemisféry fungovat stejně.

A JAK ZLEPŠUJEŠ FYZIČKU?

S fyzickou přípravou mi pomáhá Roman Gomola, trenér atletické reprezentace a trenér Dukly. Roman je dost přísný trenér, ale jeho tréninky jsou velice efektivní. Za necelé dva roky práce s ním jsem se prodloužila o 10 metrů na železech i dřevech. Golf je všestranný sport, proto i moje příprava je všestranně založená. Co mi tedy hodně pomáhá s kondicí, je box. Úžasný doplněk.

 

Nezlomily ji ani zdravotní komplikace, ani krádež golfového vybavení včetně pasu pár dní před odletem.

 

JAK VYPADÁ TVŮJ TRÉNINKOVÝ DEN V HOSTIVAŘI?

Můj tréninkový den je hlavně dlouhý. Vždy začínám krátkou hrou a končím na dlouhé hře. Putting je mojí první zastávkou. Mám různé druhy cvičení, které musím v daný den splnit, jinak nesmím odejít. Občas se stane, že mi to trvá i čtyři hodiny. Po dokončení přecházím na přihrávky, kde mám další cvičení, a poté odehraji z různých pozic ještě cca 500 balónů. Končím vždy dlouhou hrou, kde trávím tak 30 procent tréninkového času. Při tréninku putování hodně používám puttovací zrcadlo. Mohu si pohlídat správnou pozici očí nad balónem a pohyb putteru. Mojí nejoblíbenější tréninkovou pomůckou je ale lajna, kterou si kreslím lajnovací křídou. Snažím se na ní mít co nejrovnější pohyb, který je pod kontrolou ve stejném tempu.

 

JAKÉ MÁŠ CÍLE NA SEZONU 2019?

Snažím se být každou sezonu lepší, než jsem byla v té předchozí. Chci se neustále posouvat vpřed a odvádět 100 % nejen v tréninku, ale i na turnajích. To je můj cíl. Neustále se zlepšovat, inovovat trénink, učit se větší pokoře, novým věcem a trpělivosti.

 

JAK BY SES CHARAKTERIZOVALA?

Pokorná, dříč, nic nevzdávám, občas ještě trochu tvrdohlavá. Věřím v lepší zítřky a na osud, že všechno se děje z nějakého důvodu. A v neposlední řadě si jdu vlastní cestou, bez ohledu na to, co říkají ostatní. Ale názor mého teamu a rodiny je pro mě svatý.

Tenisovou raketu vyměnila za golfovou hůl. Dobře udělala.

OČIMA MAMINKY: JAKÁ JE ŠIDERI?

„Moje dcera je velmi empatická a má srdce na pravém místě. I když má tvrdší slupku na povrchu, tak ji nenechávají klidnou problémy a starosti druhých. Často pomáhá a málo o tom mluví, za to jsme na ni všichni v rodině pyšní! Obdivuji na ní její obrovskou disciplínu a vnitřní sílu, kdy je i přes vleklé zdravotní problémy schopná zvládat složité situace, do kterých se dostává při častém cestování po světě, trénincích a hlavně náročných turnajích. Od malička měla výjimečné sportovní nadání, proto jsme ji nadšeně podporovali. Postupně se její i naše sny mění ve skutečnost. Fandím a držím palce.“
Šideri Váňová st.