Reportáž

Deník slečny Šideri

-28. 6. 2020

Letos si vysnila perfektní sezonu s perfektní přípravou. A pak se jako mávnutím kouzelného proutku její sen rozplynul. Uvízla v Dubaji a byla ráda, že se stačila vrátit zpět. Poskytla nám svou velmi osobní zpověď

 

Začátek roku

Začátek letošního roku jsem zahájila přípravou v Dubaji s novým plánem na nadcházející sezonu. Na několik měsíců tak pro mě bude základnou akademie Clauda Harmona, to je trenér hráčů, jako jsou Dustin Johnson, Brooks Koepky, Ricky Fowller nebo Adam Scott. S hlavním koučem Jamie McConnellem začínáme postupně měnit můj styl tréninku a přípravy na nadcházející turnaje. Dostala jsem tu taky pozvání na galavečeři se šejkem Spojených arabských emirátů, to je velká událost. V podstatě něco, jako by mě v Americe pozval Donald Trump. Jenže! Bylo to jak z filmu, já vůbec nevěděla, jaké vidličky a lžičky na co použít. Ještěže vedle mě seděli ti, co to věděli, a tak jsem to mohla „nenápadně“ okoukat. No, pan Špaček by ze mě radost neměl. Na greenu se prostě cítím líp.

Leden

Další trapas v Dubaji. To si takhle trénuji a najednou u mě stojí pán s krabičkou s jídlem a já chtěla být vtipná, tak jsem řekla, že je moc hodný, že mi přinesl oběd. A on se na mě podíval a řekl, že teda jestli chci, ať si vezmu. Tak jsem to dojedla a trenér mi pak říká, jestli vím, že jsem snědla oběd jednomu z korunních princů Saúdské Arábie. No nic, princezna ze mě nebude.

Únor

Už několik měsíců makám na sto procent, abych napravila ten ne úplně úspěšný konec roku 2019. I přesto, že to je velmi náročné, na změnách pracujeme velmi usilovně a každý den. Musím říct, že to bylo pár skvělých měsíců. Tady v akademii jsem už potkala spoustu výborných hráčů, jako například Tommyho Fleetwooda, Justina Rose, Victora Hovlanda, Shane Lowryho, Eddiho Pepperella a spoustu dalších zvučných jmen, nebudu je vypisovat všechny. Můžu se dívat a učit, jak to dělají ti nejlepší z nejlepších. Mimochodem, u Tommyho jsem zase zaperlila. Pochválila jsem mu jeho brášky, kteří stáli u něj. Ale! Byly to jeho děti. Kdo to mohl tušit, když je mu teprve 29!

22. února 2020

Turnajovou sezonu 2020 jsem odstartovala v JAR. První turnaj po velkých změnách je vždy zátěžový test. Po dvou kolech turnaje jsem vedla o sedm ran. Bohužel, závěrečné kolo jsem nezvládla. Končím na druhém místě, ale i tak mám celkově dobrý pocit.

Přelom únor/březen

Další dva turnaje nové sezony jsou bohužel s malinkým herním pohoršením, ale i přesto celkové umístění na 18. příčce v Johannesburgu a 32. v Cape Town nebylo špatné. Tři turnaje a tři splněné cuty, to jde, ne? V průběhu posledního turnaje Ladies European Tour v Cape Town nás začali informovat o šířícím se covidu-19 a možném zásahu do turnajového kalendáře. Ale uvidíme.

O pár dní později

Dostali jsme zprávu, že je sezona pozastavena. Hned po posledním turnaji se vracíme do Dubaje.

Den poté

Zavřeli hranice a zrušili lety. Jsem v Dubaji. Jsme tu s mojí kamarádkou Kristýnou Napoleaovou, se kterou cestuji a trénuji ve stejné akademii, vlastně uvězněny. Situace tu ještě není tak špatná jako v Evropě, proto můžeme pokračovat v tréninku.

Začátek dubna

Uplynuly další dva týdny a všechno je jinak. Dubaj začali postupně uzavírat. Restrikce jsou přísné, smíme pouze jednou za týden chodit na nákup potravin, a to ještě se speciálním povolením, o které jsme musely požádat ministerstvo. Za porušení jsou obrovské pokuty a při opakovaném porušení hrozí i vězení.

5. dubna 2020

Je jasné, že tento rok bude jedním z nejtěžších nejen pro sportovce, ale pro všechny lidi.

Z Dubaje jsme proto na začátku dubna utekly, a to doslova, v den kompletního uzavření Dubaje. Jsme v Ras-Al Khaimah. Díky pomoci rodiny Novákových, která v RAK žije, podniká a je velkým příznivcem golfu, ale pořád máme možnost trénovat a hrát, protože hřiště Tower Links v RAK je jediné otevřené v celém UAE.

Polovina dubna

Pořád nám chodí zprávy z LPGA a také z Ladies European Tour o rušení turnajů a pokusu přesunout turnaje ke konci roku. S každým dalším emailem, který otevírám, je mi ale jasnější, že situace se sezonou 2020 je opravdu vážná a moje práce – moje budoucnost, na kterou jsem léta dřela, se může rozplynout jak pára nad hrncem.

Konec dubna

Po velkých komplikacích jsem se nakonec dostala zpět do České republiky. A nastává pro mě trochu jiný režim než léta předchozí. Došlo na střet s realitou a stalo se to, čeho jsem se bála. I moji sponzoři začnou snižovat budgety na tento rok. Proto jsem se rozhodla nečekat a začala jsem trénovat lidi. Při studiu tělovýchovy jsem zároveň dělala školu PGAC a mám tedy trenérské oprávnění. Hraní golfu a sponzoři jsou můj jediný příjem financí a ten teď nemám.

Začátek května

Poslední týdny v sobě hledám obrovský kus motivace, abych dál trénovala a udržovala se v kondici. Je hrozně těžké připravovat se na něco, co člověk ani neví, jestli bude a kdy. Nikdo nedokáže předpovědět, jak se situace dál bude vyvíjet. Už pár týdnů přemýšlím, zda nepřišel ten čas, kdy bych měla profesionální kariéru „pověsit“ na hřebík a začít se stabilně věnovat trénování golfu, protože bez financí si nebudu moct dovolit přípravu v zahraničí, cestování po turnajích a platit tým kolem mě. Na druhou stranu si říkám, že tohle je asi moje největší životní výzva. Kdo mě zná, ví, že výzvy jsou něco pro mě. Z negativní situace se dá vlastně vytěžit hodně, pokud si to zvládnete otočit na pozitivum.

Budu se muset uskromnit a omezit spoustu věcí. Pro tuto sezonu jsem se rozhodla vynechat Ameriku. Je to kvůli financím a taky kvůli komplikovanému systému, celkově přísným podmínkám na tour a vstupu do USA. Chci se primárně zaměřit na jednu tour, snažit se na LET zahrát co nejlepší výsledky a zlepšit si svou pozici v žebříčku. To proto, že vedení European tour rozhodlo zrušit kvalifikační školu pro rok 2021 a bez té se hráčka na LET nedostane. Ráda bych si také zahrála nějaké turnaje české PGA.

Polovina května

Bude to taková zvláštní sezona. Chybí mi ten turnajový kolotoč – cestování, změny místa každý týden. Ale tahle situace je teď pro všechny sportovce stejná. Já se rozhodla to vzít z opačné strany a přestat se tím stresovat. Je to, jak to je, a já to nezměním. Jediné, co mohu změnit, jsou moje reakce a úhel pohledu. Mám čas udělat změny ve švihu, věnovat se svým sponzorům, zapracovat na kondiční přípravě, více meditovat a také se více věnovat svému zdraví. Čím víc člověk cestuje, tím méně času na tyhle věci má a tělo se brzy ozývá, takže jsem v posledních měsících trpěla velkými bolestmi. Prostě a jednoduše jsem se rozhodla to převrátit vzhůru nohama a začít úplně jinak.

A jak dál

Spousta lidí se ptá, kde jsem našla motivaci změnit úhel pohledu. Moje odpověď je jednoduchá. Když něco milujete, nepotřebujete dlouhé přemlouvání. Prostě víte, že tohle je v dané chvíli to nejlepší, co pro sebe můžete udělat. Takže jdete a uděláte to.

Bude to velký boj, ale věřím, že ho zvládnu a za pár let si na tohle období s úsměvem vzpomenu a řeknu si, že jsem na sebe pyšná za rozhodnutí, které jsem tenkrát udělala. ■